Otomasyon sistemlerinde 5G'nin sunduğu düşük gecikme süresi, robotların ve otonom sistemlerin daha hassas ve hızlı çalışmasına imkan tanıyacak. Sanayide dijitalleşmenin önemli bir parçası olan bu teknoloji, gelecek dönemde üretim verimliliği ve esnekliği artırmayı hedefliyor. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye'nin 1 Nisan itibarıyla 5G teknolojisine geçmeye hazırlandığını ve bu teknolojinin sanayi sektörü için önemli olduğunun altını çizdi. Kütükcü, 5G'nin sanayi üretiminde köklü değişimlere öncülük edeceğini söyledi. 5G teknolojisi ile başlayacak daha yüksek veri aktarım hızı ve düşük gecikme süresiyle üretim hatlarında gerçek zamanlı izleme, anlık müdahale ve uzaktan kontrol imkanlarının güçleneceğini belirten Kütükcü, "Akıllı fabrikalar, robotik sistemler, sensör tabanlı üretim sistemleri ve büyük veri analitiği 5G altyapısıyla çok daha etkin çalışacak" dedi. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç da 5G teknolojisinin sanayide dijital dönüşümün hızlanmasında kritik rol üstleneceğini ifade etti. Özellikle yüksek hız, düşük gecikme süresi ve çok sayıda cihazın aynı anda güvenli şekilde bağlanabilmesi gibi özelliklerin, üretim süreçlerinin yönetimi açısından yeni imkanlar sunduğunu dile getirdi. Ardıç, "Bu sayede üretim tesislerinde makineler, robotlar ve sensörler arasında anlık ve güvenilir veri aktarımı sağlanacak, üretim hatları çok daha senkronize ve esnek şekilde çalışabilecek" diye konuştu. Bunun en somut yansımalarından birinin, akıllı fabrikaların gelişiminde görüleceğini kaydetti. Ardıç, endüstriyel IoT uygulamalarının, binlerce sensörün eş zamanlı çalışmasını mümkün kılacağını, böylece bakım onarım süreçlerinin öngörülebilir hale geleceğini anlattı. 5G'nin düşük gecikme özelliğinin, uzaktan erişim ve kontrol imkanlarını da genişleteceğini belirtti. "Bir fabrikadaki üretim hattı, dünyanın farklı noktalarındaki yönetim merkezleri tarafından gecikmesiz izlenebilecek ve müdahale edilebilecektir" diyen Ardıç, artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) çözümlerinin de 5G ile daha güçlü bir altyapıya kavuşacağını ifade etti. ASO 1. OSB Başkanı Serdar Tütek de Türkiye'nin 5G teknolojisi ile tanışacak olmasının sanayi için büyük fırsatlar sunacağını vurguladı. Tütek, "5G, sadece daha hızlı internet anlamına gelmiyor, bu teknoloji üretim süreçlerimizi kökten değiştirecek bir devrimdir" değerlendirmesinde bulundu. Tütek, 5G ile üretimde hız ve verimliliğin artacağına işaret ederek, bu teknoloji sayesinde sanayide makinelerin ve üretim hatlarının gerçek zamanlı olarak birbirine bağlanacağını söyledi. Bunun, üretim süreçlerindeki gecikmeleri ve duruş sürelerini en aza indireceğini belirtti. Akıllı sensörlerin, robotik sistemlerin ve veri analitiğinin 5G ile çok daha verimli çalışacağını dile getiren Tütek, "Fabrikalarda robotlar ve makineler, yüksek hızlı ve düşük gecikmeli bağlantı sayesinde uzaktan kontrol edilebilecek" dedi. 5G teknolojisi ile yeni iş modelleri ve inovasyonların öne çıkacağını, özellikle akıllı fabrikalar, dijital ikiz uygulamaları ve yapay zeka destekli üretim süreçlerinin yaygınlaşacağını sözlerine ekledi. Sizce 5G'nin sanayiye en önemli katkısı üretim hızında mı yoksa süreç esnekliğinde mi olacak? |
|