Yeni nesil haberleşme altyapısının devreye alınmasıyla, veri temelli teknolojilerin daha hızlı gelişmesi ve ekonomik yapının daha yüksek katma değerli bir modele evrilmesinin beklendiğini ifade etti. Küçükşabanoğlu, 5G'nin sağladığı yüksek hız ve düşük gecikme süresinin, yapay zeka uygulamaları için kritik önem taşıdığının altını çizdi. 5G teknolojisinin, sunduğu yüksek hız, düşük gecikme süresi ve geniş bağlantı kapasitesi ile yapay zeka uygulamalarının gerçek zamanlı çalışabilmesini mümkün kılacağını belirtti. Bu gelişmenin, yapay zekayı sadece analiz yapan bir araç olmaktan çıkarıp, anlık karar üreten bir sisteme dönüştüreceğini kaydetti. Küçükşabanoğlu, "5G ile başlayacak dönüşümün en önemli etkilerinden biri, 'yapay zeka ekonomisi' olarak tanımlanan yeni üretim modelinin hız kazanması olacak" dedi. Bu süreçte veri üretimi, işlenmesi ve değere dönüştürülmesinin ciddi ölçüde hızlanacağını, işletmelerin daha verimli, esnek ve rekabetçi hale geleceğini söyledi. Yapay zeka destekli üretim sistemleri, otomasyon çözümleri ve akıllı karar mekanizmaları sayesinde maliyetlerin azalırken, üretkenlik ve kalitenin artacağını ifade etti. Sanayi, finans, lojistik, sağlık, perakende ve enerji gibi birçok sektörde yapay zeka temelli yeni iş modellerinin ortaya çıkmasının beklendiğini aktardı. Bu sürecin mevcut sektörleri dönüştürmekle kalmayıp, aynı zamanda yeni girişim alanları oluşturacağını, teknoloji odaklı yatırımları artıracağını ve nitelikli istihdamı güçlendireceğini anlattı. Küresel ölçekte ise 5G ve yapay zeka birlikteliğinin ülkeler arasında yeni bir rekabet alanı oluşturduğuna dikkati çekti. Veri üretme, işleme ve anlamlandırma kapasitesinin, artık ekonomik gücün temel belirleyicilerinden biri haline geldiğini vurguladı. Küçükşabanoğlu, 5G'ye geçişin doğru stratejilerle desteklenmesi halinde, Türkiye'nin küresel teknoloji yarışında daha güçlü bir konuma ulaşmasına önemli katkı sağlayacağını belirtti. Türkiye'nin 5G'ye geçişini son derece önemli ve stratejik bir adım olarak gördüklerini tekrarlayan Küçükşabanoğlu, "5G, yapay zeka teknolojileri için güçlü bir katalizör görevi görecek" dedi. Bu gelişmenin yalnızca teknolojik değil, ekonomik anlamda da yeni bir büyüme modelinin kapısını araladığını ifade etti. Yapay zekanın artık ekonominin merkezinde konumlandığını ve 5G ile yapay zeka temelli çözümlerin daha geniş alanlara yayılacağını söyledi. Türkiye'nin bu süreci doğru değerlendirmesi halinde yüksek katma değerli üretim ve teknoloji ihracatı açısından önemli bir sıçrama gerçekleştirebileceğini düşündüklerini kaydetti. Küçükşabanoğlu, bu önemli dönüşümde emeği geçen başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'na ve tüm paydaşlara teşekkür etti. Türkiye'nin dijital geleceği adına atılan bu adımın hayırlı olmasını diledi. Sizce 5G teknolojisi, Türkiye'de hangi sektörde en hızlı ve çarpıcı dönüşümü başlatacak? |
|