| Trump, Oval Ofis'te gerçekleşen görüşmede, Amerikan askerlerinin İran'a konuşlandırılması konusunda net bir ifade kullanarak, "Herhangi bir ABD askerlerini göndermiyorum, göndersem size söylemezdim ama göndermiyorum." dedi. İsrail'in İran'a ait petrol tesislerini hedef alması konusundaki görüşü sorulan Trump, bu konuyu Netanyahu ile görüştüğünü aktardı. Trump, "Ona bunu yapma dedim. O da yapmayacak." şeklinde konuştu. ABD Başkanı, iki ülke arasındaki ilişkiyi, "Biz bağımsız ülkeleriz, çok iyi anlaşıyoruz, koordineli çalışıyoruz, ama bazen o (Netanyahu) bir şey yapıyor ve ben bundan hoşlanmıyorsam, artık bunu yapmıyoruz." sözleriyle değerlendirdi. Öte yandan Trump, Hürmüz Boğazı'nın açılması konusunda ABD'ye destek olmayacaklarını açıklayan NATO ülkelerine tepkisini yineledi ve bu konuda hayal kırıklığı yaşadığını vurguladı. NATO’dan farklı olarak Japonya’nın kendilerine İran konusunda yardımcı olacağını düşündüğünü kaydeden Trump, "NATO’ya gelince, Hürmüz Boğazı’nı savunmamıza yardım etmek istemiyorlar, oysa buna en çok ihtiyaç duyanlar onlar." ifadelerini kullandı. İran'a ait Hark Adası'nı isteseler kısa sürede ele geçirebileceklerini savunan Trump, adadaki petrol boru hatlarına ve altyapıya zarar vermek istemedikleri için adaya dokunmadıklarını söyledi. Trump, İran'ın nükleer silah edinmeye çok yaklaştığı yönündeki söylemini tekrarlayarak, "Bu geçici askeri müdahaleyi yapmak zorundaydık. İran tüm Orta Doğu için bir tehditti ve bunu herkes biliyordu." dedi. ABD Başkanı, "İsterseniz bu işi iki saniyede bitirebilirsiniz. Ama biz çok sağduyulu davranıyoruz." yorumunu yaptı. Bir muhabirin, Pentagon'un 200 milyar dolar ilave bütçe talebine ilişkin sorusunu ise, bütçenin sadece İran'la ilgili olmadığı şeklinde yanıtladı. ABD ordusunun "çalkantılı" bir dünyada güçlü olması gerektiğini belirten Trump, "Bunu, İran'la ilgili konuştuğumuz durumların ötesinde birçok nedenden dolayı istiyoruz." açıklamasını yaptı. Diğer yandan, Japonya Başbakanı Takaiçi Sanae de yaptığı açıklamada, Japonya olarak ABD'nin İran'a yönelik saldırılarına destek verdiklerini ifade etti ve "İran’ın nükleer silah edinmesine asla izin verilmemeli." dedi. Takaiçi, İran’ın Körfez ülkelerine düzenlediği misilleme saldırılarını ve Tahran'ın Hürmüz Boğazı’nı kapatmasını kınadıklarını belirterek, ciddi bir güvenlik krizi ile karşı karşıya olunduğunu vurguladı. Japonya Başbakanı, "Ancak bu durumda bile, dünyada barışı sağlayabilecek tek kişinin Başkan Trump olduğuna inanıyorum. Bunu başarmak için uluslararası toplumdaki ortaklarımıza ulaşmaya hazırım." diye konuştu. ABD Başkanı Trump, bir Japon muhabirin, "Neden İran'a yönelik saldırılarla ilgili Japonya dahil müttefiklerinize hiç haber vermediniz?" sorusuna ise esprili bir yanıt verdi. Trump, "Bunun sürpriz olmasını istedik, sürpriz konusunda Japonya'dan daha çok bilen kim var? Siz neden Pearl Harbor hakkında bir şey demediniz?" şeklinde cevap verdi. Trump'ın bu yanıtına ABD heyetinde bulunanlar gülerken, Japon heyetinin şaşkınlığı kameralara yansıdı. Sizce uluslararası krizlerde müttefikler arasında bu tür sürpriz hamleler yapmak doğru bir strateji mi? |
|