Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Aralıklı Orucu Haftada Birkaç Gün Uygulamanın Sürdürülebilirliği Benim İçin Daha İyi Oldu

LeylaninArsivi

İnsanlarla tartışmayı pek sevmem
Okur Üye
Üye
Merhaba arkadaşlar! Uzun süredir aralıklı oruç (IF) deniyorum ve sanırım sonunda bana en uygun ritmi buldum. Her gün 16 saat aç kalmak beni hem fiziksel hem de mental olarak çok yoruyordu. Sürekli "saat kaç oldu, ne zaman yiyebilirim" diye düşünmekten, sosyal hayatımın kısıtlanmasından bıkmıştım. Ta ki, bunu haftada sadece 3-4 gün uygulamaya karar verene kadar. Bu değişiklik her şeyi dönüştürdü diyebilirim.

🔄 Esnek Program Denemem

Başlarda, her şeyin "ya hep ya hiç" olması gerektiğini düşünüyordum. Eğer 16:8 yapacaksam, bunu her gün yapmalıydım. Ama bu, özellikle hafta sonu kahvaltılı buluşmalarında veya akşamüstü çay davetlerinde inanılmaz stres yaratıyordu. Kendimi dışlanmış hissediyordum. Sonra fark ettim ki, asıl amaç bu değil mi? Sürdürülebilir bir yaşam tarzı oluşturmak. Ben de kendime esnek bir program yaptım: Pazartesi, Çarşamba, Cuma ve bazen Cumartesi günleri IF yapıyorum. Diğer günlerde ise normal, sağlıklı beslenmeye devam ediyorum ama saat sınırlamam yok.

💪 Beklediğimden İyi Sonuçlar

İnanın, her gün yapmaktan çok daha etkili oldu benim için. Çünkü uyguladığım günlerde gerçekten motive ve odaklanmış oluyorum. "Bugün oruç günüm" deyip, dikkatimi dağıtacak atıştırmalıklardan kolayca uzak durabiliyorum. Zorunluluk hissi ortadan kalkınca, yapmak daha keyifli hale geliyor. Üstelik, diğer günlerde vücudum dinleniyor ve enerjim yerine geliyor. Kilo verme hızım belki biraz yavaşladı, ama kesinlikle daha istikrarlı ve geri dönüşü olmayan bir şekilde ilerliyor. Mental olarak da çok daha rahatım.

🎯 Uygulama İpuçlarım

Eğer siz de benim gibi her gün uygulamakta zorlanıyorsanız, bu esnek modeli denemenizi tavsiye ederim. Haftanın yoğun iş günlerini (Pazartesi-Çarşamba) seçmek işe yarayabilir. Ya da tam tersi, hafta sonu daha rahat olduğunuz için oruç pencerenizi uzatabilirsiniz. Önemli olan, kendi hayat temponuza uydurmak. Bir de, oruç penceresinde bol su, şekersiz kahve ve bitki çayı içmeyi unutmayın. Benim canım çok acıkırsa, biraz pembe Himalaya tuzu dilimin ucuna alıp emiyorum, elektrolit dengesi için faydalı oluyor.

Sonuç olarak, mükemmeliyetçi yaklaşım beni hep tökezletti. "Haftada 3-4 gün, düzenli olarak" felsefesi ise hayatıma gerçekten entegre oldu. Bu sayede aralıklı orucu bir işkence değil, vücuduma yaptığım bir iyilik olarak görmeye başladım.

Peki sizin deneyiminiz nasıl? Her gün uygulayanlar var mı aranızda? Yoksa siz de benim gibi esnek bir program mı takip ediyorsunuz? Görüşlerinizi merak ediyorum!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri