Tekin, bazı ülkelerin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ni örnek aldığını belirterek konuşmasına devam etti. Tekin, Türkiye'nin binlerce yıllık devlet geçmişi, toplum ve millet geleneği olduğunu vurguladı. Bu geleneğin dünyada egemen olduğu sürece barışı, insan haklarını, adaleti ve medeniyeti istediğini söyleyen Bakan, bugün de aynı değerleri dünyaya getirmek istediklerini ifade etti. Tekin, dünyanın değerlerini egemen kılmak için başka bir adres aramaya gerek olmadığını kaydetti. Bakan Tekin, bazı kesimlerin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ni anlatırken binlerce yıllık vurgudan rahatsız olduğunu dile getirdi. "Biz bugün çıksaydık, deseydik ki dünyanın öteki bir ülkenin modelini alıp gelip Türkiye'ye getirseydik alkışlayacaklardı" diyen Tekin, kendilerinin ise Türkiye'ye özgü bir model inşa ettiklerini söylediklerinde eleştirildiklerini aktardı. Bakan, Türkiye'nin gelenekleri ve göreneklerine uygun bir sistem geliştirdiklerini ve bu programın takdir de gördüğünü belirtti. Tekin, ülkenin gelenekleri, toplumun ve medeniyetin insanlığa kazandırdığı değerlerin hepsini bünyesinde barındıran bir model inşa etmeye çalıştıklarını söyledi. Bu yapılırken, Gaziantep'te tanıtımı yapılan projenin özünde de aynı anlayışın bulunduğunu ifade etti. Tekin, okul dışı öğrenme programları geliştirdiklerini ve öğrencilerin müze, cami gibi okul dışı alanlarda Türkiye'ye ait değerleri öğrenmelerini istediklerini anlattı. Öğrencilerin halk oyunları ve geleneksel Türk müziklerini öğrenmeleri için Milli Eğitim Bakanlığı Maarif Orkestrası ve Halk Dansları Topluluğu'nu kurduklarını aktaran Bakan Tekin, valiliklerden ve belediyelerden bu yolculuğa destek olmalarını istediklerini söyledi. Bu çağrıya ilk karşılık verenin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin olduğunu belirten Tekin, "Biz bütün bir şehri eğitim öğretim hayatının merkezine yerleştirmek istiyoruz" dedi. Milli Eğitim Bakanlığı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokolle, öğrencilerin bütüncül gelişiminin desteklenmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, sanatsal, sportif, kültürel, sosyal ve duygusal gelişimlerine katkı sağlamak için ücretsiz yaygın eğitim kursları ve etkinlikler gibi faaliyetlerin geliştirilmesi amaçlanıyor. "Şehrim Okulum Milli Eğitim Bakanlığı Etkinlik Atlası" platformuna, ilçeleri de kapsayacak şekilde 41 kurs merkezi tanımlandı. Kurs merkezlerinde 16 spor branşı, 10 sanat ve kültür kursu ile 5 bilim etkinliğine yer veriliyor. Kurs merkezlerinde toplam 118 kurs açılırken, spor temasında 90, kültür ve sanat temasında 19, bilim ve teknoloji temasında ise 9 kurs bulunuyor. Sizce Türkiye'ye özgü bir eğitim modeli oluşturulması, öğrencilerin gelişimi için ne kadar etkili olur? |
|