Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🌾 Bakan Yumaklı'dan Hububat Üretimi ve Alım Fiyatına İlişkin Önemli Açıklamalar

📍Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çeşitli programlara katılmak üzere Konya'ya gitti. Temasları kapsamında bir otelde düzenlenen Ulusal Hububat Konseyi 2026 Hasat Öncesi Hububat Kongresi'ne katılan Bakan Yumaklı, tarım sektörünün mevcut durumu, üretim beklentileri ve çiftçi maliyetlerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Kongrede katılımcılara seslenen Bakan Yumaklı, tarım politikalarının temel amaçlarına değindi. Sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişim sürecinde tüm aşamaları etkin politikalarla yöneteceklerini vurgulayan Yumaklı, bu hedefin suyun verimli kullanılması ve gıda israfının önlenmesiyle taçlandırılacağını ifade etti.

Bakan Yumaklı, 2023 yılında kırılan Cumhuriyet tarihi üretim rekorunu, geçen yıl yaşanan kuraklık ve zirai don olaylarının etkilerini ve bu yılki iklim koşullarını ayrıntılarıyla anlattı. Toprak Mahsulleri Ofisinin alım süreçlerine ilişkin de bilgi verdi.

Yumaklı, "2023 yılında bütün destekler, teşvikler ve AR-GE programları Cumhuriyet tarihinin üretim rekorunun kırılmasıyla sonuçlandı. Ancak geçen sene çok önemli bir kuraklık ve aynı zamanda zirai don hadisesi yaşadık. Bu yıl yağışları yakından takip ediyoruz. Herhangi bir problem olmazsa geçen yıl kaybettiğimizi misliyle geri alacağız" dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisinin hazır olduğunu belirten Bakan, "Hiçbir şekilde üreticilerimizin problem yaşayacağı bir olaya müsaade etmeyeceğiz ve alım fiyatlarında üreticilerimizi koruyacağız, tüketicimizi kollayacak bir çalışmayı bütüncül halde gerçekleştireceğiz. Süreçten kaynaklanan maliyet artışlarının da mutlaka göz önüne alınacağını ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Tarımda verimliliği ve kayıtlılığı artırmak için teknolojik altyapının sürece dahil edildiğini vurgulayan Yumaklı, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ile coğrafi bilgi sistemleri ve uydu görüntülerinin entegre çalıştığını söyledi.

Yeni sistemle hangi parselde hangi ürünün yetiştirildiğinin uzaktan tespit edilebildiğini aktaran Bakan, tarımsal destek ödemelerinin de doğrudan bu verilere dayandırılarak yapıldığını bildirdi.

Kamuoyunda işlenmeyen arazilerle ilgili iddialara da değinen Bakan Yumaklı, devletin arazilere el koyacağına dair söylemlerin asılsız olduğunu ve uygulamanın sonuçlarıyla bu durumun netleştiğini dile getirdi.

İki yıl üst üste ekilmeyen tarım arazilerinin bakanlık eliyle üretime kazandırılacağı kuralının devreye girmesinin ardından harekete geçildiğini belirten Yumaklı, tespit edilen boş arazilerin yüzde 65'inin sahipleri tarafından yeniden ekildiğini veya kiralandığını açıkladı.

Üreticilerin üretim planlamasına verdiği desteğe teşekkür eden ve yeni dönemde planlama kurallarından taviz verilmeyeceğinin altını çizen Bakan Yumaklı, "Bu fazla üretimi biraz daha disiplinli bir şekilde kontrol edeceğiz. Çünkü bu ihtiyacı gördük" ifadelerini kullandı.

Tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla desteklerin, kredilerin ve fonların üretim planlamasıyla entegre edildiğini belirten Yumaklı, hedefin küresel krizlere karşı dayanıklı bir tarım altyapısı oluşturmak olduğunu vurguladı.

Değiştirilen sistemin yönlendirme etkisi taşıması gerektiğine değinen Bakan, uygulamanın sonuçlarının önümüzdeki dönemlerde daha net hissedileceğini söyledi.

Programda söz alan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şehrin tarımsal üretimdeki gücünü istatistiklerle ortaya koydu. Konya'nın tarımsal gayrisafi yurt içi hasılada ulaştığı 145 milyar lirayı aşan üretim değeriyle Türkiye genelinde birinci sırada yer aldığını ifade etti.

Altay, "Konya, geniş üretim havzaları, güçlü tarımsal sanayi altyapısı ve üretim kapasitesiyle ülkemizin gıda güvenliğinde hayati bir rol üstlenmektedir" dedi.

Toplantıda konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan ise iş dünyasının gayretlerini takdir ettiklerini ve sürdürülebilir ihracat hedefleri doğrultusunda çalıştıklarını belirtti.

Tarımın ve ticaretin geleceğinin ele alındığı programa; Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Konya Valisi İbrahim Akın, AK Parti Konya milletvekilleri, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve AK Parti Konya İl Başkanı Fatih Özgökçen'in yanı sıra çok sayıda belediye başkanı, protokol mensubu ve sektör temsilcisi katıldı.

Sizce bu yıl hububat üretiminde rekor beklemek mümkün mü?
tarim-ve-orman-bakani-yumaklidan-hububat-uretimi-ve-alim-fiyati-aciklamasi-chde.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri