Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🧨Bayramda Baklava Fiyatları Rekor Kırdı: Uzmanlardan Kritik Uyarı

📍Ramazan Bayramı hazırlıkları kapsamında Türkiye genelindeki tatlıcı ve baklavacılarda sipariş yoğunluğu zirveye ulaştı. Artan üretim maliyetleri fiyatlara yansıdı ve birinci kalite fıstıklı baklavanın kilogramı 1.800 ile 2.000 lira bandına yerleşti. Bayram süresince ülke genelinde yaklaşık 5 bin ton baklava tüketilmesi beklenirken, uzmanlar vatandaşları düşük fiyatlı ürünlerin kalitesi konusunda uyarıyor.

Bayram sofralarının geleneksel lezzeti baklava için imalathanelerde üretim hız kazandı. Talebi karşılamak üzere esnafın mesaisi yoğunlaştı. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, satışların tatil döneminde büyük bir ivme kazandığını belirtti.

Yıldırım, tüketim beklentilerine dair verileri paylaşarak, "Baklava satışlarında bayram süresince yaklaşık 3 kat artış oluyor" dedi. Arife günü, bayramın birinci ve ikinci günü olmak üzere Türkiye genelinde 5 bin ton civarında baklava tüketileceğini öngördüklerini ifade etti.

Tezgahlardaki hareketlilikle birlikte maliyet artışları da doğrudan etiketlere yansıdı. Sektördeki güncel satış rakamlarını değerlendiren Mehmet Yıldırım, fıstıklı ve cevizli ürünler arasındaki fiyat farkını açıkladı.

Yıldırım, "Birinci kalite fıstıklı baklavanın fiyatı bin 800 ile 2 bin lira arasında değişiyor. Cevizli baklava fiyatı ise bin 500 ile bin 750 lira arasında değişiyor" şeklinde konuştu.

Fiyatların yükselmesiyle birlikte piyasada genel ortalamanın çok altında satılan tatlılar da türedi. Tüketicilerin ekonomik durumlarına göre alışveriş yaptığını hatırlatan Yıldırım, çok düşük fiyatlı ürünlerdeki potansiyel risklere işaret etti.

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı, vatandaşlara, "500 liranın altında satılan baklavaların da olduğunu görüyoruz, buralardan alışveriş yapılıyor ise dikkatli olunmalıdır" uyarısında bulundu.

Kaliteli bir tatlının ayırt edici özelliklerini de anlatan Yıldırım, gerçek kalitenin görselden ziyade tadım aşamasında ortaya çıktığını vurguladı. İyi bir baklavanın taşıması gereken kriterleri sıraladı.

Yıldırım, "İyi baklavada görüntü önemlidir ama iyi baklavayı yedikten sonra anlayabiliriz. Altın sarısı parlak bir renk olmalı, çatalı vurduğunuzda çıtırtı sesi olmalı, boğazda yanma hissi olmamalı" dedi. İyi baklavanın, bir dilim yenildiğinde tekrar istenen bir tat olduğunu sözlerine ekledi.

Sizce bu yıl bayramda baklava alırken fiyat mı yoksa kalite mi daha belirleyici olacak?
bayram-oncesi-baklava-fiyatlari-uctu-2-bin-lirayi-goren-etiketler-sonrasi-uzman-isimden-uyari-geldi-wadh.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri