| Sözcü, “Sadece Gazze’ye yakıt alınmasına izin verildi, başka hiçbir şey alamadık.” şeklinde konuştu. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) çalışanlarının sınır kapısına indirdiği 170 palet sağlık malzemesinin dağıtımına da İsrail tarafından izin verilmediği bilgisini paylaştı. Dujarric, Kerem Ebu Salim’in Gazze’ye giden tek açık sınır kapısı olmaya devam ettiğinin altını çizdi. ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının başladığı günden bu yana ise hem Refah hem de Zikim sınır kapılarının kapalı olduğunu hatırlattı. BM Sözcüsü, “Yetkililerle günlük görüşmelerimiz aracılığıyla, ek geçiş noktalarının açılması ve Gazze’ye daha fazla kritik insani yardım malzemesinin girişine izin verilmesi çağrımızı sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı. Dujarric, açıklamasının devamında, işgal altındaki Batı Şeria’da yaşananlara da değindi. İsrail güçlerinin iki Filistinliyi öldürmesinin ardından, Filistinli siviller için kuzey bölgelerdeki hareket kısıtlamalarının dün yeniden sıkılaştırıldığını belirtti. “Batı Şeria genelindeki kontrol noktalarının kapatılması, Filistinlilerin hizmetlere ve iş yerlerine erişimini ve insani yardım kuruluşlarının acil durum operasyonlarını sekteye uğratıyor.” değerlendirmesinde bulunan Dujarric, bölgedeki gerilimin insani durumu daha da ağırlaştırdığına işaret etti. Öte yandan Dujarric, işgal altındaki Filistin topraklarında ücretsiz yardım hattı işleten bir BM ortağının verilerine de dikkat çekti. Geçen yılın ilk iki ayına kıyasla bu yıl, fiziksel şiddete dayalı çağrılarda yaklaşık yüzde 25’lik bir artış kaydedildiği aktarıldı. Aynı kuruluş, bu çağrılar içinde intihar düşüncelerinin de arttığı bilgisini paylaştı. Bu veriler, bölgedeki şiddet ortamının ve insani krizin sivil halk üzerinde yarattığı psikolojik tahribatın boyutlarını gözler önüne seriyor. Sizce uluslararası toplum, Gazze ve Batı Şeria’daki bu insani krizi çözmek için daha etkili hangi adımları atmalı? |
|