Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

CI/CD Pipeline'ımı Sabote Eden Rastgele Fail Eden Unit Test Canavarı!

asteron

Üye
🤖 Bot Yine Çıldırdı!

Kafayı yiyecektim arkadaş. Her git push'tan sonra, o güzelim Jenkins pipeline'ımın "test" aşamasında kırmızı ışık yanıyor. Build failed. Neden? Meğerse takımın yazdığı yüzlerce unit test içinde, RANDOM bir şekilde fail olan bir tane varmış. Bazen geçiyor, bazen geçmiyor. Bot da her seferinde build'i kırıyor tabii. Şaka gibi ama, CI/CD'nin amacı güvenilirlik değil miydi? Benim pipeline'ım rastgelelik üzerine kurulu bir kumarhaneye döndü.

🔍 Sorun Nerede? (Spoiler: Her Yerde)

İlk başta "kesin ortam değişkeni" dedim. Sonra "cache problemi" dedim. StackOverflow'da bile doğru düzgün bir çözüm bulamadım. Logları didik didik ettim. Fail olan test, bir tarih fonksiyonunu test ediyordu. Meğerse içinde DateTime.Now kullanıyormuş! Test, gece 23:59:59'da çalıştırıldığında başka, gündüz çalıştırıldığında başka sonuç veriyordu. Rastgelelik de tam olarak buydu işte. Sistem saati, testin kaderini belirliyordu.

C#:
// İşte o lanet olası satır:
var result = CalculateSomething(DateTime.Now);
// Test, 'result' için sabit bir değer assert ediyordu!

💡 Çözüm: Mock'la, Fake'le, İzole Et!

Çözüm belliydi aslında. Unit testler deterministik olmalı, yani aynı koşullarda hep aynı sonucu vermeli. Dış dünyayla (sistem saati, dosya sistemi, network) konuşan her şeyi izole etmek gerekiyor. Hemen kolları sıvadım ve Moq kütüphanesiyle bir zaman sağlayıcısı (ITimeProvider) interface'i yazdım. Testler artık gerçek zamana değil, benim sağladığım sabit bir "sahte" zamana bağımlı oldu.

C#:
// Production kodu artık şöyle:
var result = CalculateSomething(_timeProvider.Now);

// Testte ise:
var mockTimeProvider = new Mock<ITimeProvider>();
mockTimeProvider.Setup(t => t.Now).Returns(new DateTime(2023, 10, 29, 14, 30, 0));
// Artık test her zaman aynı tarihi görecek!

Bu değişiklikten sonra pipeline'ım yeniden huzura kavuştu. Bot, artık keyfine göre değil, kurallara göre çalışıyor.

🤔 Siz Ne Yapardınız?

Bu olay bana unit test yazmanın felsefesini bir kere daha hatırlattı. Dış bağımlılıkları her zaman mock'lamak gerekiyor. Siz de böyle "flaky" (istikrarsız) testler yüzünden build'leriniz kırıldı mı? Rastgele fail olan testlerle baş etmek için başka hangi yöntemleri kullanıyorsunuz? Belki test retry mekanizması kurmak? Yorumlara bekliyorum!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri