Sözcü Lin, AA muhabirinin Çin'in bu koalisyona katılma çağrısı alıp almadığı ve gemilerini gönderip göndermeyeceği yönündeki sorularını cevaplamadı. Lin, Hürmüz Boğazı ve çevresindeki sularda yaşanan gerilimin uluslararası mal ve enerji nakil hattını olumsuz etkilediğini ve küresel barış ile istikrara zarar verdiğini ifade etti. "Çin, bir kez daha tüm taraflara askeri operasyonlara son verme, gerilimi daha fazla yükseltmekten kaçınma ve bölgesel kargaşanın küresel ekonomik büyümeye daha büyük bir darbe vurmasını engelleme çağrısı yapıyor." şeklinde konuştu. Lin, ABD'den böyle bir koalisyona katılma talebinin gelip gelmediğine ilişkin soru üzerine ise, ülkesinin tüm taraflarla iletişim halinde olduğunu ve gerilimi düşürmeye çalıştığını belirtti. Öte yandan Çinli Sözcü, ABD Başkanı Trump'ın, Pekin yönetiminin yardım etmemesi halinde bu ayın sonunda planlanan Çin ziyaretini erteleyebileceği açıklamasına dair yorum yapmaktan da kaçındı. ABD Başkanı Donald Trump daha önce, Hürmüz Boğazı'nın güvenliğinin sağlanması konusunda 7 ülkeyle görüşmeler yürüttüklerini açıklamıştı. ABD basınındaki haberlere göre Trump, "Petrolün büyük bir kısmını yani yaklaşık yüzde 90'ını boğazdan temin ediyorlar. Ben de 'Girmek ister misiniz?' dedim." ifadelerini kullanmıştı. Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda da, "Çin, Fransa, Japonya, Güney Kore, İngiltere ve diğerlerinin gemilerini göndermesini umduğunu" belirtmişti. Ayrıca Trump, Financial Times'a yaptığı açıklamada, Çin ziyaretinin, Pekin'in yardım edip etmeyeceğine göre ertelenebileceğini söylemişti. Arka planda, İsrail ve ABD, 28 Şubat'ta İran'a askeri saldırı başlattı. İran da İsrail'in yanı sıra ABD üslerinin bulunduğu Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn başta olmak üzere bölge ülkelerinde hedeflere saldırılar düzenledi. ABD-İsrail saldırılarında İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkili hayatını kaybetti. İranlı yetkililere göre, bu saldırılarda ölü sayısı 1348'i, yaralı sayısı ise 17 bini aştı. Sizce Çin'in bu koalisyona katılmama tutumu, bölgedeki gerilimi nasıl etkiler? |
|