Komisyon Başkanı Durgut, bu çalışmanın suça sürüklenme meselesini tekil nedenlere indirgemeyen, çok katmanlı ve bütüncül bir veri seti sunduğunu açıkladı. Araştırma, sorunun anlaşılmasına yönelik derinlemesine bir bakış sağlıyor. Cumhurbaşkanlığı Sağlık Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Toker Ergüder tarafından sunulan veriler, örneklem grubundaki çocukların eğitim ve alışkanlık profiline dair somut çıktılar ortaya koydu. Bu veriler, durumun ciddiyetini istatistiklerle gözler önüne seriyor. Örneklemin yüzde 51’inin okulu terk ettiği, yüzde 47,9’unun ise halihazırda eğitim sisteminin dışında olduğu saptandı. Bu oranlar, eğitimden kopuşun boyutunu net bir şekilde yansıtıyor. Çocuklarda tütün kullanımı yüzde 83,4 seviyesinde tespit edilirken, alkol kullanım oranı yüzde 47,3 olarak kayıtlara geçti. Madde kullanımının yaygınlığı, araştırmanın dikkat çeken diğer bulguları arasında yer alıyor. Araştırma, suçun bireysel bir tercihten ziyade çevresel faktörlerle olan korelasyonunu istatistiki verilerle ortaya koydu. Ailede suç kaydı bulunan bireylerin varlığı durumunda suça karışma oranı yüzde 43 iken, bu durum sosyal çevredeki figürlere sirayet ettiğinde oran yüzde 60,6’ya yükseliyor. Ayrıca, araştırma grubundaki çocukların yüzde 87,1’inin ceza infaz kurumuna girmeden önce çalışma hayatında yer aldığı belirlendi. Bu durum, ekonomik faktörlerin de süreçteki rolüne işaret ediyor. Prof. Dr. Ergüder, veriler arasındaki nedensellik bağlarını içeren tabloları paylaştı. Analiz sonuçlarına göre belirli başlıklar arasında anlamlı bir ilişki saptandığı ifade edildi. Duygusal durum analizinde ise deneklerin yaklaşık yüzde 50’sinin öfke ve üzüntü hali içerisinde olduğu, mutluluk ve gurur hissedenlerin oranının ise yüzde 16-17 bandında kaldığı raporlandı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Ulukol, çocukların suça karışma nedenlerine dair subjektif beyanlarını teknik bir tasnifle paylaştı. Çocukların bir kısmı suça sürüklenmeyi ailevi kayıplar, şiddet ve eğitim eksikliği gibi dışsal faktörlere dayandırırken; yüzde 1,6’lık bir kesim koşullardan bağımsız olarak suça karışacağını beyan etti. Çalışmanın en dikkat çekici bulgularından biri, çocukların yüzde 27,8’inin durumu tamamen içselleştirerek sorumluluğu kabul etmesi oldu. Uzmanlar, sorumluluğun kendisinde olduğunu idrak eden bu grubun, uygun rehabilitasyon protokolleri uygulanması durumunda topluma kazandırılma ve mükerrer suç işleme riskinin minimize edilmesi noktasında en yüksek potansiyele sahip kategori olduğunu değerlendirdi. Sizce çocukları suçtan uzak tutmak için en acil adım, eğitim sistemini güçlendirmek mi yoksa ailelere yönelik destek mekanizmalarını artırmak mı olmalı? |
|