Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🚨 Crimson Desert'ta Yapay Zekâ Krizi: Tüm Görseller Yenilenecek!

BinGünlükHaber

Gazeteci
Gazeteci
Okur Üye
Üye
📍Son yılların en çok beklenen oyunlarından Crimson Desert, bu kez oynanışıyla değil, oldukça tartışmalı bir konuyla gündeme oturdu. Oyuncular, oyunun tanıtım materyallerinde yer alan bazı görsellerin yapay zekâ ile üretildiğini fark etti ve sosyal medyada adeta bir fırtına koptu.

Kısa sürede büyüyen tepkiler sonrası tüm gözler, oyunun geliştirici stüdyosu Pearl Abyss’e çevrildi. Şirket, gecikmeden yaptığı resmi açıklamayla hem durumu kabul etti hem de oyunculardan özür diledi.

Aslında her şey, oyuncuların bazı tanıtım görsellerindeki garip detayları fark etmesiyle başladı. Özellikle anatomik hatalar ve tutarsız tasarımlar, bu içeriklerin AI üretimi olabileceğini açıkça ortaya koydu.

Bu durumun ardından oyuncu kitlesinin en büyük tepkisi ise şu yöndeydi: “Madem AI kullanıldı, neden baştan açıkça belirtilmedi?” İşte tam da bu noktada konu, sadece görsellerin kalitesi değil, bir güven meselesine dönüştü.

Gelen yoğun eleştirilerin ardından Pearl Abyss, yaptığı açıklamada AI ile üretilmiş içeriklerin kullanıldığını kabul etti. Ancak asıl önemli ve çarpıcı detay, şirketin bu içerikleri tamamen kaldıracağını duyurması oldu.

Stüdyo, tartışmalı görsellerin yerine gerçek sanatçılar tarafından hazırlanmış yeni içerikler koyacağını açıkladı. Yani anlayacağınız, geliştiriciden gelen geri adım net ve oldukça büyük.

Bu olay aslında tek başına bir kriz değil. Oyun sektöründe yapay zekâ kullanımı son dönemde giderek yaygınlaşıyor ve bu durum ciddi etik tartışmaları beraberinde getiriyor.

Bir yanda üretimi hızlandıran ve maliyetleri düşüren AI araçları var, diğer yanda ise sanatçı emeğinin değersizleştiğini düşünen büyük bir kitle. Crimson Desert olayı da bu küresel tartışmanın en güncel ve somut örneklerinden biri haline geldi.

Açıkçası yapay zekânın sadece birkaç yıl içerisinde tüm sektörleri etkisi altına aldığı ve şirketlerin en büyük "yardımcısı" haline geldiği bir gerçek. Bu yüzden "Neden yapay zekâ kullanıldı?" diye sorgulamak eski kafa bir davranış gibi görünebilir.

Ancak oyuncuların geliştiricilerden şeffaflık ve özen talep etmesi, yapay zekâ kullanımını sıfırlamasa da geliştiricilerin kolaya kaçmasını ve özensiz içeriklerin piyasaya sürülmesini engelleyecek önemli bir denetim mekanizması olabilir.

Sizce oyun geliştiricileri, yapay zekâ kullanımı konusunda ne kadar şeffaf olmalı?
653403-640xauto.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri