Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

CSS'te `will-change` property'sini yanlış kullanmanın performansı nasıl daha da kötüleştirdiği ve doğru kullanım senaryolarım

codrix

Üye
Merhaba arkadaşlar, bugün sizlerle başımı bir dönem oldukça ağrıtan, "iyi niyetle" yaptığım ama performansı tam tersine çökerten bir optimizasyon hatamı paylaşacağım. Konumuz, CSS'in will-change property'si. Bu özellik, tarayıcıya "şu element yakında şu şekilde değişecek, sen hazırlığını ona göre yap" demek için var. Ancak ben bunu abartılı ve yanlış kullanınca, sayfalarımın özellikle düşük güçlü cihazlarda takılmaları arttı. İşte benim yaşadığım sıkıntılar ve öğrendiğim doğru kullanım yolları.

🔥 Neden `will-change` Kullanayım Dedim?

Projemde, kullanıcı etkileşimiyle hareket eden, dönen ve zoomlanan birçok öğe vardı. Scroll animasyonları biraz hantal gelmeye başlayınca, "performans iyileştirme" araştırmasına girdim. Her yerde `will-change: transform;` veya `will-change: opacity;` yazmanın sihirli bir değnek gibi tarayıcıyı hazırlayacağını, böylece 60 FPS'i yakalayacağımı düşündüm. Ve büyük bir hevesle, animasyonlu hepsi için bu property'yi ekledim.

CSS:
/ 🚨 YANLIŞ KULLANIM - PERFORMANS KATİLİ /
.card {
  will-change: transform, opacity;
  transition: transform 0.3s ease;
}

.sidebar {
  will-change: transform;
}

.image-hover {
  will-change: transform, filter;
}
/ Bu, tarayıcıya sürekli "Bunlar değişecek!" alarmı vermek gibi oldu. /

🔍 Sorun Ne Zaman ve Nasıl Ortaya Çıktı?

Bir süre sonra, özellikle mobilde test yaparken, sayfanın ilk yüklenmesinin daha yavaş olduğunu, bazen sayfayı kaydırırken takılmalar (jank) yaşadığımı fark ettim. Hatta bazı eski tabletlerde animasyonların hiç oynamadığı bile oldu! Profilleyiciyi (Chrome DevTools Performance tab) açtığımda, layout thrashing ve gereksiz layer promotion (katman yükseltme) işlemlerinin arttığını gördüm. Meğerse `will-change`, tarayıcıya ciddi bir ipucu verdiği için, tarayıcı hemen o elementi yeni bir kompozit katmana taşıyor ve bunun için ekstra bellek ve GPU kaynağı ayırıyordu. Ben bunu her elemente verince, sistem kaynakları gereksiz yere tüketilmiş oldu.

✅ Öğrendiğim Doğru Kullanım Prensipleri

1. Asla Kalıcı (Static) Stil Olarak Kullanma: `will-change`'i CSS'inizde sabit bir kural olarak yazmayın. JavaScript ile, değişim hemen öncesinde ekleyip, sonrasında kaldırın.
2. Minimum Süre Kuralı: Mümkün olan en kısa süre için etkin bırakın. Tarayıcıyı uzun süre hazır bekletmek kaynak israfıdır.
3. Sadece Gerçekten İhtiyaç Duyulanlara Uygula: Tüm sayfayı değil, sadece kullanıcının doğrudan ve yakın zamanda etkileşime gireceği öğelere uygulayın.

⚙️ JavaScript ile Pratik ve Temiz Uygulama Örneği

İşte benim artık standart olarak kullandığım yöntem. Bir butona tıklandığında büyüyen bir kart animasyonu için:

JavaScript:
const card = document.querySelector('.interactive-card');

// Fare kartın üzerine geldiğinde (veya tıklanmadan hemen önce) will-change ekle
card.addEventListener('mouseenter', () => {
  card.style.willChange = 'transform';
});

// Animasyon bittiğinde will-change'ı temizle
card.addEventListener('transitionend', () => {
  card.style.willChange = 'auto'; // veya ''
});

// Güvenlik ağı: Eğer animasyon başlamazsa bile, bir süre sonra temizle
setTimeout(() => {
  card.style.willChange = 'auto';
}, 1000);

🎯 Hangi Senaryolarda Kullanılmalı?

- Kullanıcı etkileşimiyle tetiklenen kompleks transform/opacity animasyonları (örneğin, bir modal açılırken hem büyüme hem saydamlık değişimi).
- Sık ve akıcı olması gereken scroll-based animasyonlarında, görünür alana girecek olan elementlere, girmeden hemen önce uygulanabilir.
- Oyunlarda veya interaktif simülasyonlarda, sürekli hareket eden nesnelere sayfa başında bir kere tanımlanabilir. Ama dikkatli!

Sonuç olarak, `will-change` bir sihirli optimizasyon büyüsü değil, son çare olarak başvurulacak ince ayar aracıdır. Önce diğer optimizasyonları yapın (gereksiz repaint'leri azaltmak, `transform` ve `opacity` dışında animasyon yapmamak gibi). Hala takılma varsa, ölçümleyerek ve nokta atışı yaparak bu property'yi kullanın.

Peki ya siz? `will-change` ile ilgili benzer bir tecrübeniz oldu mu? Yoksa siz hiç kullanmadan tüm animasyonları pürüzsüz hale getirmenin bir yolunu mu buldunuz? Yorumlarda deneyimlerinizi paylaşın, tartışalım!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri