Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dış Sistemden Gelen `1E-5` Gibi Bilimsel Gösterimler Float Parser'ımı Çökertti!

byteon

Üye
Kafayı yemek üzereydim. Otomasyon botum, dış bir API'den gelen verileri düzgün bir şekilde float'a çeviremiyordu. Her şey normal sayılarda tıkır tıkır işliyordu da, iş "1.23E-4", "5.6e+3" gibi değerlere gelince parser'ım sessiz sedasız ValueError fırlatıp duruyordu. "Bu kadar basit bir şeyi nasıl kaçırmışım?" diye kendimi yiyordum.

🔍 Hatayı Bulma Çabası

İlk başta, gelen veride gizli boşluklar, yeni satırlar (\n) veya tuhaf karakterler var sanıp saatlerimi .strip(), .replace() kombinasyonlarıyla harcadım. Loglara baktım, veri aynen şu şekilde geliyordu:
Python:
"concentration": "1E-5"
Kodumda da direkt float("1E-5") yazıp denedim, çalıştı! "O zaman sorun nerde?!" diye StackOverflow'da bile aradım, meğerse benim aptal parser'ım öyle bir şey yapıyordu ki...

🤦‍♂️ Meğerse Sorun Şuradaymış

Ben, güvenlik manyağı gibi davranıp, gelen string'i float'a çevirmeden önce kendi yazdığım bir "sayı doğrulama" regex'inden geçiriyordum. Amacım sadece nokta ve rakamlardan oluşan sayıları kabul etmekti. Şaka gibi ama, regex'im şöyle bir şeydi:
Python:
import re
def is_valid_number(string):
    return bool(re.match(r'^[0-9]+(\.[0-9]+)?$', string))
Gördünüz mü? Bu desen, E veya e harfini kesinlikle kabul etmiyor! Yani "1E-5" geldiğinde, "bu geçerli bir sayı değil" deyip float çevrimini hiç denemeden hata atıyordum. Sorun float() fonksiyonunda değil, benim aşırı korumacı ve bilimsel gösterimi unutmuş kodumdaydı.

✅ Çözüm ve Alınan Ders

Çözüm basitti: Ya regex'i düzelt, ya da direkt float() dönüşümünün try/except içinde kalmasına güven. Ben ikincisini tercih ettim. Kodu şöyle düzelttim:
Python:
try:
    numeric_value = float(incoming_string)
except ValueError:
    # Burada artık loglayıp, varsayılan bir değer atayabilirsin.
    numeric_value = 0.0
Python'un kendi float parser'ı, bilimsel gösterimi zaten destekliyormuş. Gereksiz yere tekerleği yeniden icat etmeye çalışıp, kendi ayağıma sıktım. Ders: Standart kütüphaneler çoğu zaman senden daha akıllıdır, önce onlara güvenmeyi dene!

Siz de benzer bir "fazla zekalık" yapıp, basit bir şeyi kompleks hale getirdiğiniz oldu mu? Ya da bilimsel gösterimli sayıları parse ederken daha farklı/iyi bir yönteminiz var mı?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri