Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🔥 Doğal Gaz Faturalarına Tüketime Göre Kademe Geliyor: 1 Nisan'da Yeni Tarife

📍Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 Nisan itibarıyla doğal gaz tarifelerinde köklü bir değişikliğe gidiyor. Elektrikte olduğu gibi doğal gazda da kademeli tarife uygulamasına geçilecek ve faturalar tüketim miktarına göre düzenlenecek.

Bu yeni modelin temel amacı, yüksek gelirli ve yüksek tüketimli haneleri devlet desteğinden çıkarmak. Böylece sosyal adalet çerçevesinde, desteğin daha çok ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönlendirilmesi hedefleniyor.

Türkiye'deki 21,8 milyon doğal gaz abonesinden yaklaşık 2,8 milyonu bu yeni düzenlemeden etkilenecek. Geri kalan 19 milyon abone ise devlet desteği almaya devam edecek.

Kademe belirlenirken, hanelerin yıllık değil, aylık tüketim ortalamaları dikkate alınacak. Üstelik bu ortalamalar, her il için ayrı ayrı hesaplanacak.

Bu il bazlı hesaplama, soğuk iklime sahip bölgelerdeki vatandaşların dezavantajlı duruma düşmemesi için hayati önem taşıyor. Çünkü doğal gaz tüketiminin büyük bölümü ısınma amaçlı kullanılıyor.

Örneğin, Ankara veya İstanbul'da aralık-ocak aylarında aylık ortalama tüketim 200 metreküp olarak belirlenirse, bu miktarın %75 fazlası olan 350 metreküp ve üzeri tüketimi olan aboneler destek kapsamı dışında kalacak.

Benzer şekilde, temmuz-ağustos gibi aylarda bir ilin ortalama tüketimi 20 metreküp ise, o ay için 35 metreküpün üzerinde tüketim yapan haneler desteklemeden çıkarılacak.

Mevcut sistemde, doğal gaz faturalarının %45'lik kısmı devlet tarafından karşılanıyordu. Yani 1000 lira maliyeti olan bir fatura vatandaşa 550 lira olarak yansıtılırken, kalan 450 lira Hazine kaynaklarından ödeniyordu.

Bu yıl için doğal gaz ve elektrik faturalarına toplam 305 milyar liralık destek öngörülüyor. Yeni kademe modeli ile bu desteğin daha adil dağıtılması amaçlanıyor.

Sizce tüketime dayalı bu yeni kademe sistemi, doğal gaz faturalarında adil bir dağılım sağlayacak mı?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri