Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🔥 Doğal Gazda Kademeli Tarife Detayları: Kimler, Nasıl Etkilenecek?

📍 Yeni düzenlemeyle konut abonelerinin yaklaşık yüzde 12'sinin uygulamadan etkileneceği öngörülüyor. Bu abonelerin, konutlarda tüketilen toplam doğal gazın yaklaşık yüzde 36'sını kullandığı hesaplanıyor.

Söz konusu düzenlemeyle ilgili merak edilen soruların yanıtları paylaşıldı. Konutlarda kademeli fiyat uygulaması, her bir il için aylık bazda belirlenen ortalama tüketim limitine kadarki doğal gaz tüketimi için halihazırdaki desteğin devam edeceği, limitin aşılması durumunda ise daha düşük oranda destekleme yapılacağı bir sistem olarak tanımlandı.

Mevcut durumda tüm aboneler aynı oranda desteklenirken, yeni düzenlemeyle yüksek gelir düzeyine sahip abonelerin daha düşük oranlarda desteklenmesinin daha adil olduğu değerlendiriliyor. Bu nedenle devlet desteğinin daha adil paylaşılması amacıyla kademeli fiyat uygulamasına geçiliyor.

Düzenleme yalnızca konutlar için geçerli olacak, sanayi kuruluşları ve ticarethaneler kapsam dışında kalacak.

Uygulamada, il ve ay bazlı olarak son 5 yılın doğal gaz tüketim miktarları esas alınarak abone başına aylık tüketim ortalamaları belirlenecek. Ardından her il için bu ortalamaların yüzde 75 fazlası olacak şekilde aylık tüketim limitleri oluşturulacak.

Fiili tüketim, belirlenen aylık tüketim limitinin altında kalırsa, tüketime devlet desteğinin daha fazla olduğu fiyat uygulanacak. Tüketim limitin üzerinde olursa ise tüketimin tamamına devlet desteğinin daha az olduğu fiyat tarifesi geçerli olacak.

Merkezi sistemle ısınan sitelerde ise aylık toplam tüketim, hane sayısına bölünecek. Ortaya çıkan tüketim, ilin o ayki ortalama tüketiminin yüzde 75 üzerinde ise hanelere daha az destekli tarife uygulanacak.

Yeni uygulama, nisan ayı itibarıyla devreye girdi. Uygulamadan etkileneceği öngörülen hanelerin, konutlarda tüketilen toplam doğal gazın yaklaşık yüzde 36'sını kullandığı bildirildi.

Şehit yakınları, muharip ve malul gaziler ile ibadethaneler, cemevleri ve Kur'an kursları, kademeli konut fiyatı uygulamasından muaf tutulacak.

Herhangi bir ayda limiti aşıp daha düşük destekli tarifeden faydalanan bir abone, takip eden ayda tüketimini limitin altına düşürürse, devlet desteğinin daha fazla olduğu fiyattan yararlanmaya yeniden başlayabilecek.

Ödeme güçlüğü çeken mesken aboneleri ise, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na başvurarak gerekli kriterleri sağlamaları durumunda doğal gaz desteğinden yararlanabilecek.

Sizce kademeli doğal gaz tarifesi, sosyal devlet anlayışı ve kaynakların adil dağıtımı için doğru bir uygulama mı?
dogal-gaz-aa-1943638.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri