Gemma serisi zaten büyük bir ilgi görüyordu. İlk sürümünden bu yana geliştiriciler tarafından 400 milyondan fazla indirilen modeller, 100 binden fazla farklı versiyona dönüştürüldü. Yeni Gemma 4 ile bu devasa ve aktif ekosistemin daha da büyümesi bekleniyor. Gemma 4; E2B, E4B, 26B MoE ve 31B Dense olmak üzere dört farklı model seçeneğiyle geliyor. Bu modeller, akıllı telefonlardan güçlü sunuculara kadar geniş bir cihaz yelpazesinde çalışabilecek şekilde optimize edilmiş durumda. Bu esneklik, geliştiricilere inanılmaz bir dağıtım özgürlüğü sağlıyor. En dikkat çekici yeniliklerden biri ise modelin gelişmiş akıl yürütme yeteneği. Gemma 4, karmaşık problemleri adım adım çözebiliyor ve özellikle matematik ile komut anlama testlerinde önceki nesillere kıyasla önemli bir performans artışı sağlıyor. Bu, onu sadece bir dil modeli olmanın ötesine taşıyor. Yeni Gemma 4 modeli, devasa uzun bağlam penceresi ile de öne çıkıyor. Bu sayede daha uzun metinleri, belgeleri ve kod parçacıklarını bütünsel bir şekilde anlayıp işleyebiliyor. Üstelik 140’tan fazla dili desteklemesi, onu küresel ölçekli projeler için son derece güçlü ve çok yönlü bir araç hâline getiriyor. Geliştiriciler an itibarıyla Gemma 4’ü farklı platformlar üzerinden deneyimlemeye başlayabilirler. Modelin açık kaynak olması, topluluk tarafından hızla özelleştirilip yeni uygulama alanlarında kullanılacağının sinyalini veriyor. Sizce Gemma 4, açık kaynak yapay zekâ yarışında gerçek bir oyun değiştirici olabilir mi? |
|