| Kafileye, Hatay Vali Yardımcısı Mehmet Miraç Topaloğlu ve Arsuz Kaymakamı Fatih Eroğlu eşlik etti. Özbekistan tarafında ise Turizm Bakan Yardımcısı Sanjar Tadjiyev ve Andican Vali Yardımcısı İsomiddin İsmanov yetkililerle birlikte misafirleri karşıladı. Havalimanında, Özbekistan'ın yöresel müziği ve kıyafetleriyle özel bir karşılama töreni düzenlendi. Törende, kadın misafirlere yöresel kıyafetler ve çiçekler takdim edildi. Hatay Vali Yardımcısı Topaloğlu, yaptığı açıklamada, depremler sonrası Türkiye'nin ciddi bir yıkım yaşadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde hızlı bir yeniden inşa sürecine girildiğini ifade eden Topaloğlu, Özbekistan'ın da bu sürece katkı sunduğunu vurguladı. Topaloğlu, "Özbekistan devleti, Hatay'ın Arsuz ilçesinde 308 konut yaptırarak bu seferberliğe katkıda bulundu. Bu konutların açılışı 29 Ocak'ta yapıldı. Açılış sırasında Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in daveti üzerine, Nevruz programları ve Ramazan Bayramı kapsamında Özbekistan'dayız" dedi. "Yüreğimizdeki Işık projesi kapsamındaki öksüz yetim çocuklarımız, aileler ve depremzedelerle birlikte buradayız" diyen Topaloğlu, Hatay Valisi Mustafa Masatlı'nın selamlarını ileterek, sıcak karşılama için teşekkür etti. Arsuz Kaymakamı Fatih Eroğlu ise, ilçedeki vatandaşlarla birlikte 5 gün süreyle Özbekistan'da olacaklarını söyledi. Eroğlu, "Özbekistan'ın zor günümüzde yanımızda olduğunu kaydederek, bu anlamlı davet için çok teşekkür ediyoruz. İlçemizdeki 7'den 70'e depremzedelerle buradayız. Hem Ramazan hem de Nevruz Bayramı'nı birlikte kutlayacağız" ifadelerini kullandı. Depremzede Açelya Çiçek, kendilerini davet ettikleri için Özbekistan'a teşekkür etti. Çiçek, "Deprem zamanında çok yardımları oldu. Hiç böyle bir karşılama beklemiyordum, çok beğendim. Bize bu kadar önem göstermeleri çok hoşumuza gitti. İlk defa bu kadar uzak bir yere geliyoruz" dedi. Bir başka depremzede Necla Avlar da, "Depremden sonra ilk defa şu manzara içimi açtı, beni güldürdü. Özbekistan Cumhurbaşkanı'na binlerce teşekkür ediyorum. İnsanları sıcakkanlı. Bu güler yüzle depremi unutmuş oldum" şeklinde konuştu. Nihat Avlar ise yolculuğun iyi geçtiğini ve havalimanında çok iyi karşılandıklarını belirterek, ilk defa geldiği Özbekistan'da farklı şehirleri gezecek olmaktan memnuniyet duyduğunu aktardı. 6 Şubat 2023 depremlerinde yakınlarını kaybettiğini ifade eden Civan Çam da, kendilerini misafir ettikleri için Özbekistan'a teşekkürlerini iletti. Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in davetlisi olarak ülkeye gelen kafile, 5 gün boyunca Andican'ın yanı sıra Semerkant, Buhara ve Harezm şehirlerini ziyaret edecek. Bu gezi programıyla depremzedeler, Özbekistan'ın tarihi ve kültürünü yakından tanıma fırsatı bulacak. Sizce uluslararası dayanışma ve bu tür misafirperverlik programları, afetlerden etkilenen toplulukların psikolojik iyileşme süreçlerine nasıl katkı sağlar? |
|