Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🚨 İçişleri Bakanlığı Trafik Denetimlerini Dijitale Taşıdı: Radar Sorgulama Ekranı Aktif

📍İçişleri Bakanlığı, trafik güvenliğini güçlendirmek amacıyla harekete geçerek radar ve kontrol noktalarına ilişkin verileri dijital ortama taşıdı. “İller Arası Radar ve Kontrol Noktası Uygulama Sayıları” sistemi sayesinde sürücüler, seyahat öncesinde denetim yoğunluğunu görüntüleyerek yol planlarını buna göre şekillendirebilecek.

Yeni uygulama, hem denetim süreçlerini görünür kılıyor hem de sürüş güvenliğini artırmayı hedefliyor. Türkiye genelinde trafik kazalarını asgariye indirmek ve sürüş disiplinini artırmak hedefiyle devreye alınan dijital sistem, sürücülere şeffaf bir denetim rehberi sunuyor.

İçişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden erişilebilen bu uygulama, hem Emniyet Genel Müdürlüğü hem de Jandarma Genel Komutanlığı trafik birimlerinin yürüttüğü faaliyetleri tek bir platformda birleştiriyor. Sistem, sürücülerin başlangıç ve varış noktalarını seçerek oluşturdukları rotalar üzerindeki denetim istatistiklerini paylaşıyor.

Paylaşılan veriler, seçilen güzergah üzerindeki aktif trafik uygulamalarını kapsıyor ve her 30 dakikada bir otomatik olarak yenileniyor. Bu sayede sürücüler, yolculuk esnasında karşılaşabilecekleri denetim yoğunluğu hakkında güncel bilgi sahibi olabiliyor.

Uygulamada sürücüler için "Nereden" ve "Nereye" olmak üzere iki ana bölüm yer alıyor. Bu alanlar yola çıkılacak il ve ilçe, gidilecek il ve ilçe şeklinde dolduruluyor. Ardından 'Rota oluştur'a bastıktan sonra rota üzerindeki radar, hız koridoru ve kontrol noktaları görüntüleniyor.

Örneğin İstanbul Beyoğlu'ndan Ankara Altındağ'a gidecek bir sürücü, 3 radar noktası, 29 kontrol noktası ve 3 hız koridorundan geçiyor. 2026 yılı itibarıyla yollarda sıkça karşılaşılan denetim türleri, teknolojinin imkanlarıyla daha etkin hale getirilmiş durumda.

Hız Koridoru (Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemi): Sadece radarın olduğu noktada yavaşlayıp sonra hızlanan "dalgalı sürüş" profilini engellemek için tasarlanmıştır. Aracın sisteme giriş ve çıkış saatleri arasındaki fark, katedilen mesafeye bölünerek ortalama hız bulunur. Sınır aşılmışsa cezai işlem uygulanır.

Radarlı Trafik Uygulaması: Yeni nesil mobil radar araçları ve sabit kule radarlar, 2026 teknolojisiyle çoklu şerit takibi ve uzun mesafe algılama yeteneğine sahiptir. Bu uygulamalar, hız sınırlarına anlık uyumu denetler.

Radarsız Trafik Uygulaması (Kontrol Noktası): Bu noktalarda öncelik hız değil, genel trafik güvenliğidir. Emniyet kemeri takılı mı? Sürücü seyir halinde telefon kullanıyor mu? Alkol veya uyuşturucu madde etkisi var mı? Bu gibi hayati soruların yanıtları radarsız kontrol noktalarında aranır.

Sizce bu uygulama, sürücülerin davranışlarını olumlu yönde etkileyerek trafik kazalarının azalmasına katkı sağlar mı?
1280x1280

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri