Henüz iki aylıkken nadir bir kanserle, 11 yaşında ise agresif bir kemik kanseriyle savaşan ve her ikisini de yenen genç kadın, bu kez ev yapımı bir yemek yüzünden ölüm tehlikesi atlattı.
Şubat ayında beş arkadaşıyla bir araya gelen Peterson-Mayes, arkadaşının hazırladığı yemeği tattıktan kısa süre sonra rahatsızlandı.
Yaşadığı süreci yerel basın kuruluşu KPNX’e anlatan Trinity, “Açıkçası tadı berbattı. Sağlıklı olduğunu düşündüğüm için denemek istedim. En fazla midem bulanır diye geçiştirmiştim,” ifadelerini kullandı.
Peterson-Mayes’in yediği yemek, fermente kılıç balığıydı. Yemeğin üzerinden birkaç gün geçtikten sonra belirtiler şiddetlendi.
Su içerken bile boğulma tehlikesi yaşadığını belirten genç kadın, “24 saat içinde, suyu içememekten hiçbir şekilde yutamamaya kadar geriledim,” diyerek durumunu özetledi.
Bir yudum kahve içerken tamamen tıkandığı için hastaneye giden Trinity’nin durumu ilk başta teşhis edilemedi. İlk gittiği hastaneden eve gönderilmek üzereyken bir tıp merkezi ve nöroloji Enstitüsü’ne sevk edildi.
Burada kendisine, nadir görülen 'botulizm' teşhisi konuldu. Botulizm, gıda zehirlenmesi kaynaklı felç olarak biliniyor.
Tedavi sürecinde hareket kabiliyetini tamamen kaybeden Peterson-Mayes, uyandığında karşılaştığı manzarayı şöyle anlattı: “Uyandığımda üç farklı serum takılıydı. Entübe edilmiştim, boynumda bir hat ve mideme giden bir tüp vardı. Hiç hareket edemiyordum, çok korkunçtu.”
Botulizm, vücudun sinir sistemine saldıran, solunum güçlüğüne, kas felcine ve hatta ölüme yol açabilen ciddi bir toksin zehirlenmesi olarak tanımlanıyor.
Acil servis uzmanı Dr. Frank LoVecchio, hastalığın nadirliğine vurgu yaparak, “Pek çok acil servis doktoru meslek hayatı boyunca tek bir vaka bile görmez. Kaslarda, en önemlisi de nefes almamızı sağlayan göğüs kaslarında felce neden olur,” açıklamasını yaptı.
Trinity ile aynı yemeği yiyen beş arkadaşından ikisinde daha botulizm tespit edildi. Diğer arkadaşları taburcu edilirken, Trinity’nin tedavisinin önümüzdeki günlerde tamamlanması bekleniyor.
Kızı için bir yardım kampanyası başlatan anne Loren Amatruda, “Çocukken yaşadığı her şeyden sonra, en zorlu savaşların geride kaldığına inanmıştık,” dedi.
Amatruda, “Botulizmden kurtulmak haftalar, aylar, bazen daha uzun sürebiliyor; genellikle kapsamlı bir rehabilitasyon ve terapi gerektiriyor. Trinity, çocukken kanseri iki kez yenmesini sağlayan o azmi gösteriyor,” sözleriyle duygularını ifade etti.
Trinity Peterson-Mayes’in, konuşma, yutkunma ve normal hareket etme gibi temel yetilerini geri kazanmak için her gün sıkı bir mücadele verdiği belirtiliyor.
Sizce evde yapılan fermente ürünlerde en çok hangi güvenlik önlemleri alınmalı?