Soruşturma, Gaziemir ilçesindeki "Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı Projeleri" çerçevesinde, Sınırlı Sorumlu İş İnsanları Gaziemir Yapı Kooperatifi aracılığıyla menfaat teminine ilişkin iddiaları kapsıyor. Soruşturmada, "zimmet", "nitelikli dolandırıcılık", "resmi belgede sahtecilik" ve "denetim görevinin ihmali" suçları araştırılıyor. Kooperatifin yeni yönetim kurulunun şikayeti, mağdur beyanları ve bilirkişi raporları esas alınarak yürütülen soruşturmada, suç tarihlerinde İZBETON AŞ yetkilileri, kooperatif yönetim kurulu üyeleri ve denetim kurulu üyeleri oldukları tespit edilen 10 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Jandarma ekiplerince 9 Nisan'da düzenlenen operasyonda, bu şüphelilerden 9'u yakalandı. Bir şüphelinin ise yurt dışında olduğu belirlendi. Yakalanan şüpheliler arasında CHP Ankara İl Başkanı Erkol da bulunuyor. Ankara'da gözaltına alınan Erkol, daha sonra İzmir'e getirildi. Soruşturma dosyasındaki bilgilere göre, Erkol'un 2022-2024 yılları arasında kooperatif yönetiminde aktif görev aldığı belirtiliyor. İddialara göre Erkol, ihale ve teklif süreçlerinde bağlantı iddialarıyla anılan ve mali usulsüzlük şüphesi bulunan dönemlerin tamamına yakınında yönetim sorumluluğu taşıyan isimler arasında yer alıyor. Ayrıca, Erkol'un oğluna ait bir şirketin, kooperatife teklif veren firmalar arasında bulunduğu iddiasının da soruşturma dosyasında yer aldığı öğrenildi. Sizce yerel yönetim iştiraklerinde denetim mekanizmaları yeterince etkin mi? |
|