İslam inancında en faziletli gecelerden biri olarak kabul edilen Kadir Gecesi’nin, Kur’an-ı Kerim’de “bin aydan daha hayırlı” olduğu belirtilir. Bu nedenle müminler, bu kıymetli zamanı en iyi şekilde değerlendirmek için dua, tesbih ve zikirlerle ibadetlerini artırmaya çalışır.
Bir kaynağa göre, Kadir gecesi üç defa "La ilahe illallah" söyleyen Müslümanın, birincisinde bütün günahları bağışlanır. İkincisinde cehennemden kurtulur, üçüncüsünde cennete girer. Bu bilgi Tefsir-i Mugni'de yer almaktadır.
Peygamber Efendimiz bir hadisi şeriflerinde “İnanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihya edenlerin geçmiş günahlarının affedileceğini” müjdelemiştir. Bu hadis Buhari’nin “Fazlu Leyleti’l-Kadr” adlı eserinde geçmektedir.
Hz. Aişe validemiz, “Ya Resulallah, Kadir Gecesi’ne rastladığım zaman nasıl dua edeyim?” diye sorunca, Peygamber Efendimiz : “Ey Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet” şeklinde dua ve niyazda bulunmasını tavsiye buyurmuştur. Bu rivayet Tirmizi’nin “Deavât” isimli eserinde kayıtlıdır.
Bu gece melekler yeryüzüne inerken bereket ve rahmet de iner. Bu gece her iş için bir selamet ve saadet gecesidir. Bu gecenin kadrini bilen ve onu iyilikle ve ibadetlerle ihya eden kimse Allah katında yüksek yer ve şeref sahibi olur.
Kadir Gecesi okunacak sureler arasında; Kadir Suresi, Kur’an-ı Kerim’in kalbi kabul edilen Yasin suresi, Mülk suresi, Bakara suresi başı çekmektedir. Bunun yanı sıra her Müslüman gönlünden geçen sureleri bolca okuyabilir.
Çünkü bu gece Kur’an-ı Kerim’in insanlığa bağışlandığı gecedir. Okunması tavsiye edilen sureler arasında Yasin, Tebareke (Mülk), Amme (Nebe), Kadir, İnşirah ve Bakara sureleri de sayılabilir.
Hazreti Muhammed (s.a.v) Kadir Gecesi'ne oldukça önem verirdi ve bu gecede namazın camide cemaatle kılınmasını tavsiye ederdi. Peygamber Efendimiz Kadir Gecesi şu duayı okurdu: "Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni". Anlamı: "Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle."
Kadir Suresi, Mekke döneminde inmiştir ve 5 ayettir. Sure, Kadir gecesini anlattığı için bu adı almıştır. Kadr, azamet ve şeref demektir. Surenin meali şöyledir: "Biz o (Kur’ân)nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır."
"Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler. O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir."
Kadir Gecesi’nde okunması gereken bir istiğfar duası da şöyledir: “Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe’l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve’l-hayyü’l-kayyûmü ve etûbü ileyhi..."
Bu uzun duanın anlamında, geçmiş günahlara tevbe edildiği, Peygamberlere ve kitaplara iman yenilendiği ifade edilir. Dua, Allah’tan tevbenin kabulünü ve bir daha günaha dönülmemesini niyaz ederek son bulur.
Kadir Gecesi, duaların en çok kabul edildiği gecelerden biridir. Bu gece Allah’tan dilek ve istekler için içten bir dua yapılabilir. Örnek bir dilek duasında şu ifadeler yer alır: "Allah’ım! Bu mübarek gecenin hürmetine, kalbimdeki hayırlı dilekleri kabul eyle."
Dua, "Bana, aileme ve sevdiklerime sağlık, huzur ve bereket nasip et. Günahlarımı affet, kalbimi ferahlat, işlerimi kolaylaştır. Eğer istediğim şey benim için hayırlıysa onu bana nasip et, hayırlı değilse kalbimi ondan uzaklaştır ve bana daha hayırlısını ver. Âmin." şeklinde devam eder.
Metnin sonunda, konuyla ilgili daha fazla bilgi için Diyanet’in ilgili sayfasına yönlendirme yapıldığı belirtilmiştir. Haber, Demirören Tv Holding A.Ş. ve CNN kaynaklıdır.
Kadir Gecesi'ni nasıl ihya etmeyi planlıyorsunuz?