Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🚌 Karsan Otonom Araçları Dünya Kupası'nda Yollarda

📍Karsan'ın elektrikli toplu mobilite, hidrojen teknolojisi ve otonom sürüş alanlarındaki hamleleri büyümeye devam ediyor. Şirket, 3 kıtada ve 27 ülkede toplam 2130 adet elektrikli toplu taşıma aracı bulunduruyor ve yaklaşık 400 milyon km yol tecrübesine sahip bulunuyor.

2025 yılında 624 elektrikli otobüs üreten firma, 2026'da bu rakamı 700 adete çıkarmayı planlıyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 330 milyon euro ciro elde eden Karsan, 2026 için cirosunu 350 milyon euroya yükseltmeyi öngörüyor.

Şirket, bu yıl içinde yeni bir elektrikli aracı yollara çıkaracak. Otonom e-JEST projesinde, 4 yıllık Otonom e-ATAK ile 7 yıllık e-JEST toplu ulaşım tecrübesini birleştirdiklerini ifade eden Karsan CEO'su Okan Baş, önemli açıklamalarda bulundu.

Baş, "10 tane Otonom e-JEST'i Amerika için üretmeye başladık. Haziran ayında da Dünya Kupası'nda Atlanta'da serviste kullanacaklar" dedi. Amerika pazarının Otonom e-JEST odaklı, Avrupa pazarının ise Otonom e-ATAK odaklı olacağını belirtti.

Şirketin hedefinin, otonom araçta 2027'nin ilk çeyreğinde Avrupa Tip Onayı'nı almak olduğunu vurgulayan Baş, Hollanda, Norveç ve Almanya pazarlarına girmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Okan Baş, "Türkiye'den Avrupa’ya ihraç edilen elektrikli toplu ulaşım araçlarının %81’i Karsan tarafından yapılıyor" bilgisini paylaştı. Avrupa'da pazar paylarının %5'lere çıktığını ve geçen sene yedinci sıraya yükseldiklerini aktardı.

Hedeflerinin ilk beşe girmek olduğunu dile getiren Baş, Avrupa'daki elektrikli şehir içi toplu ulaşım pazarının %39 büyüme ile geçen sene 8.275 adet olduğunu ifade etti. Toplu ulaşımdaki elektrikli araç payının yeni satışlarda sürekli arttığını ve bu payın %58'lere çıktığını kaydetti.

Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde Olmak’ hedefiyle çalıştıklarını belirten CEO Okan Baş, "Altı sene önce elektrifikasyonla ilgili Electric Evolution diye bir strateji ile başlamıştık. Şimdi adım adım ilerliyoruz" dedi.

Baş, "Artık Karsan Autonomous Intelligence diye bir odakla ikinci faza geçiyoruz. Binek üretiminde de iddiamız arttı. Geçen sene yaklaşık 51.000 adet Megane ürettik. 3 vardiya tam kapasite çalıştık. Bu yıl 41 bin üretim hedefimiz var" şeklinde konuştu.

Sizce Türk otomotiv sanayisinin otonom ve elektrikli araçlardaki bu atılımı, küresel pazarda kalıcı bir yer edinmesini sağlayabilir mi?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri