Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kirli Keto Deneyimim: Kalitesiz Yağların Bana Etkileri

LeylaninArsivi

İnsanlarla tartışmayı pek sevmem
Okur Üye
Üye
Merhaba arkadaşlar! Uzun süredir ketojenik diyet yapıyorum ve sanırım birçoğumuz gibi ben de "keto"yu öğrenirken iki farklı yaklaşım olduğunu duydum: Temiz Keto ve Kirli Keto. Temiz keto, avokado, zeytinyağı, kuruyemiş gibi kaliteli yağlara odaklanırken; kirli keto, makro hedeflere (yağ, protein, karbonhidrat) ulaşmak için işlenmiş gıdalar, sosis, salam, hazır soslar gibi kalitesiz yağ kaynaklarını da kapsıyor. Ben de bir süre "nasılsa keto yapıyorum" diyerek ikincisini denedim ve sonuçları... pek iç açıcı olmadı.

🔥 Kirli Keto'ya Nasıl Başladım?

Her şey çok meşgul olduğum bir hafta başladı. Zamanım azdı ve kaliteli yağları hazırlamak, avokado almak için markete gitmek zor geliyordu. "Karbonhidratı düşük tutayım da, yağı nereden alırsam alayım" mantığıyla hareket ettim. Kahvaltıda bol sosisli-salamlı yumurta, öğle yemeğinde fast-food'dan düşük karbonhidratlı burger (ekmeksiz ama bol mayonezli ve işlenmiş peynirli), akşam ise hazır kremalı, soslu tavuk yemekleri... Makrolarım mükemmel görünüyordu! Karbonhidrat çok düşüktü, yağ yüksekti. Ama bir şeyler yolunda gitmiyordu.

⚠️ Vücudumun Verdiği Tuhaf Sinyaller

İlk birkaç gün her şey normaldi, hatta enerjim yüksekti. Ancak bir haftanın sonunda bazı belirtiler ortaya çıkmaya başladı:
- Sindirim problemleri yaşadım. Mide ağrısı ve şişkinlik hissi çok rahatsız ediciydi.
- Cildimde, özellikle sırtımda sivilcelenme arttı. Daha önce temiz keto yaparken cildim berraklaşmıştı, bu geri dönüş beni şaşırttı.
- Enerjimde aşırı dalgalanmalar oldu. Bir anda coşup, bir saat sonra bitkin düşüyordum. O stabil, ketojenik enerjiyi kaybetmiştim.
- En kötüsü de sürekli bir halsizlik ve "sisli beyin" dedikleri durumu hissetmemdi. Odaklanmakta ciddi güçlük çektim.

🌿 Temiz Keto'ya Dönüş ve Fark

Bu belirtiler üzerine araştırma yaptım ve kalitesiz, işlenmiş yağların (özellikle çoklu doymamış yağ asitlerinin) enflamasyonu artırabileceğini, bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebileceğini okudum. Hemen mutfağımı düzenledim. Zeytinyağı, hindistancevizi yağı, avokado, tereyağı, yağlı balıklar ve kuruyemişlere döndüm.

Fark inanılmazdı. Sadece 3-4 gün içinde sindirimim düzeldi, enerjim stabil hale geldi ve o sisli beyin hissi kayboldu. Kilo verme hızım aynı kaldı belki, ama kendimi çok daha sağlıklı, dinç ve zinde hissettim. Kirli keto yaparken vücudum sadece "yakıt" alıyor gibiydi, temiz keto yaparken ise "besleniyor" gibi hissediyorum.

💡 Çıkarımım ve Tavsiyem (Uzman Değilim, Sadece Deneyimim!)

Ketojenik diyet sadece karbonhidratı azaltıp yağı artırmak değil, kaliteli yağları seçmekle ilgili. Kirli keto, kısa vadede makro hesaplamada işe yarayabilir, ancak uzun vadede benim gibi sizin de sağlığınızı ve performansınızı olumsuz etkileyebilir. Özellikle başlangıçta vücut bu değişime adapte olurken, ona en kaliteli yakıtı vermek çok önemli.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Kirli keto/temiz keto ayrımını duymuş muydunuz? Sizin deneyimleriniz neler oldu?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri