Resmi ve özel ortaokul öğrencilerinin başvuruları, öğrenci velisi tarafından elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Okul müdürlükleri de bu süreçte öğrenci ve velilere rehberlik edecek. Başvuruların, okul müdürlüklerince 13 Nisan tarihine kadar onaylanması planlanıyor. Yurt dışında eğitim gören ve e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi'ne kayıtlı olmayan öğrenciler de kılavuz esaslarına göre başvuru yapabilecek. Bu öğrencilerin başvuru belgeleri, büyükelçilikler veya başkonsolosluklar aracılığıyla yarına kadar ilgili e-posta adresine iletilecek. Belgelerin asıllarının ise en geç 17 Nisan'da MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne ulaşması gerekiyor. Öğrenciler, başvuru durumlarını elektronik ortam üzerinden takip edebilecek. Bu yıl ilk kez, iki oturum arasında öğrencilere beslenme paketi dağıtılacak. Pakette kuru meyveli yulaf bar, kuru üzüm, ceviz ve su bulunacak. LGS kapsamındaki merkezi sınavda, 8'inci sınıf öğretim programları esas alınacak. Sınav soruları, öğrencilerin okuduğunu anlama, problem çözme ve analiz yapma gibi becerilerini ölçecek nitelikte hazırlanacak. Birinci oturumda Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika süre verilecek. İkinci oturumda ise matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru yer alacak ve öğrencilere 80 dakika süre tanınacak. Fotoğraflı sınav giriş belgeleri, 3 Haziran'dan itibaren okul müdürlüklerince elektronik ortamda alınıp mühürlenerek öğrencilere teslim edilecek. Öğrencilerin sınava gelirken bu onaylı belge ile geçerli bir kimlik belgesi bulundurması zorunlu olacak. Sınav sonuçları, 10 Temmuz'da meb.gov.tr adresinden açıklanacak. Sonuç belgeleri posta ile gönderilmeyecek. Tercihlere esas kontenjan tabloları da aynı tarihte yayımlanacak. Tercih işlemleri, 13-24 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar ise 5 Ağustos tarihinde ilan edilecek. Yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları ve sonuçları, 5-14 Ağustos tarihlerinde açıklanacak. Sizce bu yıl ilk kez verilecek beslenme paketi, öğrencilerin sınav performansına olumlu katkı sağlar mı? |
|