Bu değişiklikle, Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine eklenen hükme göre, doğum yapan lisansüstü kadın öğrencilere talepleri halinde doğum sonrası iki dönem ek süre verilebileceği belirtildi. Ayrıca, bu ek sürelerin azami bitirme süresinden sayılmayacağı da hükme bağlandı. YÖK'ün yazısında ayrıca, Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 1 Şubat 2013 tarihli toplantısında alınan bir karar da anımsatıldı. Bu karara göre, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamındaki mazeret ve hastalık izinleri ile doğum nedeniyle verilen ücretsiz izin sürelerinin, lisansüstü eğitim azami sürelerine eklenmesine olanak tanındı. Son olarak, yazıda çok önemli bir yeni karar açıklandı. Yükseköğretim Yürütme Kurulu, 24 Mart tarihli toplantısında, lisansüstü eğitimdeki kadın araştırma görevlileri için ek bir hak getirdi. Bu kapsamda, daha önce analık izni veya ücretsiz izin kullanmış olup olmadıklarına bakılmaksızın, azami kadro süresi devam eden kadın araştırma görevlilerinin talepleri halinde, Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili fıkrası uyarınca kendilerine ek süre verilmesi kararlaştırıldı. Verilecek olan bu ek sürelerin, aynı zamanda azami kadroda bulunma sürelerini de uzatacağı resmi olarak duyuruldu. Bu düzenleme, akademik kariyer yapmak isteyen anneler için önemli bir kolaylık sağlıyor. Sizce akademide annelik ve kariyeri dengelemeye yönelik bu tür düzenlemeler yeterli mi? |
|