Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Martin Buber: Ben-Sen İlişkisi, Ben-İt İlişkisine Dönüştü mü?

Fshn

Üye
Gözlerinizi telefonunuzdan kaldırıp, yanınızdaki insanın gözlerine bakın. Kaç saniye dayanabiliyorsunuz? Ya da şöyle sorayım: O an, karşınızdaki kişi, size bir mesaj yazan, bir ihtiyacı gideren, bir görüşü paylaşan biri mi, yoksa sadece *orada olan* bir `"şey" mi?` İşte tam bu ayrımın felsefi haritasını, 20. yüzyılın en sarsıcı düşünürlerinden Martin Buber çizdi. Onun `“Ben-Sen”` ve `“Ben-İt”` ayrımı, ilişkilerimizin kalbine inen bir bıçak gibi. Peki bugün, dijital çağın ortasında, hepimiz farkında olmadan birer `“İt”` avcısına mı dönüştük? 🎯

` 🏛️ Buber'in İki Dünyası: Karşılaşma vs. Deneyimleme`

Buber’e göre dünyaya iki temel kelimeyle yaklaşırız: “Ben-Sen” ve “Ben-İt”. Bu sadece bir dil meselesi değil, varoluşsal bir tavır meselesi.

* **Ben-Sen İlişkisi:** `Karşılıklılık, diyalog ve bütünlük içeren, arada hiçbir amacın, aracın olmadığı bir "karşılaşma"dır.` Karşınızdaki kişi, size bir şey ifade eden, sizi dönüştüren, öngörülemez ve benzersiz bir `“Sen”`dir. Bir anne bebeğine baktığında, derin bir sohbette göz göze geldiğinizde, hatta bir ağaca hayranlıkla baktığınızda yaşayabileceğiniz o nadir andır. Buber’in dediği gibi:
`
“İnsan dünyayı iki katlı kelimelerle kavrar. Temel kelimeler tekil değil çiftler halindedir. Temel kelimelerden biri ‘Ben-Sen’ çiftidir. Diğeri ise ‘Ben-İt’ çiftidir.”
`

* **Ben-İt İlişkisi:** İşte bu, modern hayatın ana modu. Burada diğer varlık (insan da olsa, doğa da olsa), bir nesne, bir araç, bir `“İt”`tir. Onu analiz eder, kategorize eder, kullanır, faydalanırız. Kasiyere “günaydın” demek, takside gideceğimiz yeri söylemek, sosyal medyada bir profil sayfasını incelemek… Hepsi birer `“Ben-İt”` ilişkisidir. Kötü değildir, pratik hayat için zorunludur. Sorun, hayatımızın tamamen bu ilişkiye hapsolmasındadır. ⚙️

` 🏛️ Dijital Çağ: "İt"ler Diyarına Hoş Geldiniz`

Buber’in kitabı `“Ben ve Sen”` 1923’te yayınlandı. O zamanlar bugünkü dijital ağlardan habersizdi. Ama sanki hepsini öngörmüş gibi! Bugün ilişkilerimiz, tarihte hiç olmadığı kadar `“İt”`leşme tehlikesi altında.

Düşünün: Bir arkadaşımızı, onun paylaşımları, beğenileri, takipçi sayısı üzerinden “analiz” ediyoruz. Sevgili adaylarını birer “profil” olarak swipe’lıyoruz. Müşteri hizmetleri hatlarında, karşımızdaki kişiyi bir “ses” veya “görev” olarak görüyoruz. Hatta kendimizi bile bir `“İt”` olarak kurguluyoruz: “Kişisel markamız”, “çevrimiçi imajımız”. Her şey ölçülebilir, optimize edilebilir, kullanılabilir hale geldi. `İlişkiler, birer veri noktasına; karşılaşmalar, birer etkileşime indirgendi.` 🖥️

` 🏛️ Peki Ya Umut? "Sen"i Aramak`

Bu karanlık tablo içinde Buber bize bir kapı aralıyor: `“Ben-Sen”` ilişkisi tamamen yok olmaz. Sadece unutulur. Onun için bir `“dönüş”` mümkündür. Bu, teknolojiyi tamamen reddetmek değil, ona rağmen `“Sen”`i arayabilmektir.

Belki de bu, ekranı kapatıp, hiçbir amaç gütmeden bir arkadaşınızla yürüyüşe çıkmaktır. Belki karşınızdaki müşteri temsilcisinin sesindeki yorgunluğu duymaya çalışmaktır. Belki de doğada, ağacı bir “orman kaynağı” olarak değil, `“orada olan”` bir varlık olarak görmektir. 🌳

`Asıl soru şu: Buber’in korktuğu “İt”ler dünyasında kaybolduk mu, yoksa bu dijital araçları, gerçek “Sen”lere ulaşmak için yeni köprüler kurmak için kullanmanın bir yolunu bulabilir miyiz?`

Sizce, son mesajınızı attığınız kişi, sizin için bir “Sen” miydi, yoksa sadece bir ihtiyacınızı gideren bir “İt” mi? Cevabınız, ilişkilerinizin gerçek derinliğini ele veriyor olabilir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri