Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ödem Atayım Derken Elektrolit Dengesizliği Yaşadım: Fazla Suyun Zararını Öğrendim!

Aedcimne

Üye
Merhaba arkadaşlar, geçenlerde yaşadığım ve beni gerçekten korkutan bir deneyimi paylaşmak istiyorum. Hepimiz özellikle regl dönemlerinde veya tuzlu yedikten sonra oluşan ödem'den şikayetçiyizdir. Ben de "Hadi bol su içip, bitki çayları tüketip bu şişkinliği atayım" derken, kendimi adeta bir tükenmişlik ve halsizlik kuyusunda buldum. Meğer fazla su da ciddi bir düşmanmış!

💧 "Ne Kadar Çok, O Kadar İyi" Yanılgısı

Her yerde "Günde 3-4 litre su için!" tavsiyesini okuyoruz. Ben de ödem söktürücü etkisi olduğunu düşündüğüm için, birkaç gün boyunca normalde içtiğimden çok daha fazla su içmeye, üstüne nane-limon, maydanoz çayı gibi idrar söktürücüleri eklemeye başladım. İlk günler kendimi iyi hissettim, tuvalete çok gidiyordum evet ama şişkinlik azalıyor gibiydi.

⚠️ Belirtiler Ortaya Çıkıyor

Üçüncü günün sonunda, tuhaf şeyler hissetmeye başladım. Başım dönüyor, midem bulanıyor ve inanılmaz bir halsizlik vardı. Kaslarımda hafif seğirmeler ve en garibi, zihnimin bulanık olmasıydı. Basit bir işe konsantre olamıyordum. "Acaba hastalandım mı?" diye düşünürken, biraz araştırma yapınca karşıma elektrolit dengesizliği ve hiponatremi (kanda sodyumun aşırı düşmesi) çıktı. Çok fazla su, vücuttaki sodyum, potasyum, magnezyum gibi hayati mineralleri de adeta "süpürüp götürüyormuş".

🩺 Kendi Kendime Uyguladığım "Toparlanma" Süreci

Tabii ki ilk işim, su içmeyi aniden kesmek değil, normale döndürmek oldu. Araştırdığım kadarıyla elektrolit takviyesi önemliydi. Doktora gitmedim (şiddetle tavsiye ederim, benim durumum nispeten hafifti) ama şunları yaptım:
- Su tüketimimi günde 1.5-2 litre civarına çekip, yudum yudum içmeye başladım.
- Bir avuç tuzlu çiğ badem ve muz yedim (potasyum için).
- Marketten aldığım maden suyu içtim (sodyum ve diğer mineraller için).
- Bitki çaylarını 1-2 günlüğüne kestim.

24 saat içinde kendime gelmeye başladım.[/COLOR] Halsizlik ve baş dönmesi büyük ölçüde geçti. Bu benim için çok öğretici oldu.

📚 Çıkardığım Dersler

1. Her şeyin fazlası zarar. Su bile!
2. Ödem atmak için sadece suya yüklenmek yerine, tuz alımını kısıtlamak ve potasyumdan zengin (yeşil yapraklılar, muz, avokado) beslenmek daha doğru olabilir.
3. Vücudu dinlemek çok önemli. O garip sinyalleri görmezden gelmemeliydim.
4. Suyu bir anda değil, gün içine yayarak içmek en sağlıklısı.

Şimdi su içme konusunda çok daha bilinçliyim. Sizin de böyle bir tecrübeniz oldu mu? Ödemle savaşırken başka neler işe yarıyor, paylaşır mısınız?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri