Bakan Memişoğlu, protokolün hedeflerini detaylandırarak, bilim insanlarının fikirlerini ticari ürünlere dönüştürecek bir ekosistem inşa etmeyi amaçladıklarını belirtti. Bu hedef doğrultusunda, teknoloji alanında köklü bir kültüre sahip olan ODTÜ ile işbirliğine gidildi. İmza töreni sırasında ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ve üniversitedeki akademisyenler, üniversitenin sağlık sektöründeki mevcut projeleri ve çalışmaları hakkında Memişoğlu'na bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye'nin sağlık alanında kendi teknolojisini üreten bir konuma geldiğini ifade eden Memişoğlu, mühendis ve hekimlerin ortak çalışmalarına duyduğu güveni vurguladı. Bakan, "Ben şuna inanıyorum ki, Türkiye sağlık hizmetlerinde dünyaya örnek olmuş bir ülke olarak aynı zamanda teknolojisini de üreten ve artık dünyaya sağlıkta yeni şeyler söyleyebilen bir ülke haline geliyor." şeklinde konuştu. Sürecin gelecekteki çıktılarına değinen Memişoğlu, açıklamalarına devam ederek özellikle mühendislere, bilim insanlarına ve hekimlere güvendiğini belirtti. "Sağlık sanayisi, savunma sanayisi gibi Türkiye'nin yüz akı olacak. Biz bu yolda elimizden geldiğince bilim insanlarımızın önünü açmaya çalışacağız." ifadelerini kullandı. Törende, bakanlık tarafından kurulan "Üreten Sağlık Portalı"nın güncel verileri de paylaşıldı. Bu yılın başında faaliyete geçen sisteme ilk üç aylık dönemde toplam 390 yeni fikrin kaydedildiği bilgisini veren Memişoğlu, üretim ve yenilik çalışmalarının hız kesmeden süreceğinin altını çizdi. Sağlık teknolojilerinde küresel bir vizyon ortaya koyan Memişoğlu, "ODTÜ gibi bilim yuvalarımızın desteğiyle de Türkiye'de sağlık sanayisini dünyanın en iyi sağlık üreticisi, teknolojisi haline getireceğiz." dedi. Bakan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde sağlık sanayisinin en iyi şekilde büyümesini desteklediklerini de sözlerine ekledi. Resmi protokolün imzalanması ve sunumların ardından Bakan Kemal Memişoğlu, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ile birlikte ODTÜ Teknokent'e geçti. Ziyaret sırasında, yazılımı Türk mühendisler tarafından özel olarak geliştirilen elektrikli bir araç kullanıldı. Teknokent sahasına ulaşan Memişoğlu, merkezde yürütülen teknolojik çalışmalar ve projeler hakkında yetkililerden yerinde bilgi aldı. Sizce üniversite-sanayi iş birlikleri, Türkiye'nin sağlık teknolojileri alanında kendi kendine yeterli olmasında ne kadar belirleyici olacak? |
|