Hazırlık eğitiminin süresi genel olarak 4 dönem olarak planlanıyor. Ancak Milli Eğitim Akademisi Akademik Kurulu kararı ile belirlenen bazı yükseköğretim programları için bu süre 3 dönem olarak da uygulanabilecek. Eğitim ve uygulama merkezlerinde hazırlık eğitimi verilecek alanlar, Akademi tarafından belirlenecek. Belirlemede, merkezin bulunduğu yerdeki okul sayısı, görevlendirilebilecek öğretmen sayısı ve merkezlerin fiziki yapısı gibi ölçütler gözetilecek. Birden fazla merkezde eğitim açılacak alanlara yerleştirmeler, belirli bir öncelik sırasına göre yapılacak. Sırasıyla Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) puanı ile başvuranlar, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamındakiler, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındakiler, milli sporcular ve MEB-AGS puanı yüksek olan adaylar tercihleri doğrultusunda yerleştirilecek. MEB-AGS puanlarının eşit olması durumunda yerleştirme bilgisayar kurası ile belirlenecek. Tercihlerine yerleşemeyen adaylar ise Bakanlık tarafından resen bir merkeze atanacak. Farklı illere yerleştirilen evli adaylar, belirli koşulları sağlamaları halinde aynı ilde eğitim almak için Akademi'ye başvurabilecek. Akademi, kapasiteyi dikkate alarak eşlerden birinin yerleştirildiği ile veya başka bir ile bir defaya mahsus yer değiştirme hakkı tanıyabilecek. Öğretmen adaylarına, öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde teorik ve uygulamalı derslerden oluşan kapsamlı bir hazırlık eğitimi verilecek. Eğitim programı, hazırlık eğitimi takvimi doğrultusunda her dönem için ayrı ayrı hazırlanacak. Teorik derslerde adaylar, her dersten en az iki yazılı sınava tabi tutulacak. Sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek ve 60 puan barajını geçenler başarılı sayılacak. Sınav sonuçlarına itiraz için 3 iş günü süre tanınacak. Teorik dersten başarısız olan adaylara, her bir ders için ek bir sınav hakkı verilecek. Ek sınavlarda da başarısız olanların Akademi ile ilişiği kesilecek. Uygulamalı eğitim, il milli eğitim müdürlükleri tarafından belirlenen okullarda gerçekleştirilecek. Uygulama öğretmeni, aynı alanda görev yapan, hizmet süresi en fazla olan başöğretmen, uzman öğretmen veya öğretmenler arasından seçilecek. Adaylar, her bir uygulama dersi için farklı zamanlarda 3 defa değerlendirmeye alınacak. Değerlendirme, Akademi'nin hazırladığı forma göre, uygulamadan sorumlu eğitim personeli, okul müdürü ve uygulama öğretmeni tarafından yapılacak. Uygulamalı ders başarı puanı, üç değerlendirmenin belirli yüzdeleri alınarak hesaplanacak. 100 üzerinden 70 puan alan adaylar başarılı sayılacak. Uygulamalı derslerde başarısız olanlara ek değerlendirme hakkı verilmeyecek. Hazırlık eğitimi sonunda, teorik ders ortalamasının yüzde 40'ı ile uygulamalı ders ortalamasının yüzde 60'ı toplanarak atamaya esas başarı puanı belirlenecek. Derslere, uygulamalara ve sınavlara katılım zorunlu olacak. Devamsızlıklar titizlikle takip edilecek ve MEBAKBİS sistemine işlenecek. Adaylara, belgeli sağlık mazeretleri için toplam 19 gün, diğer mazeretler için ise 10 güne kadar izin verilebilecek. Toplamda 20 gün ve üzeri eğitime katılamayanların kayıtları dondurulacak. Bu adaylar, mazeretleri ortadan kalktığında sonraki eğitim dönemine kayıt yaptırabilecek. Eğitim süresince bilimsel, kültürel ve sosyal faaliyetlerde öne çıkan adaylara, Akademi Teşekkür Belgesi verilebilecek. Ayrıca, her aday için bir öğretmen adayı dosyası oluşturulacak. Öğretmen adaylarına, eğitim süresince her ay gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarda ödeme yapılacak. Bu ödeme damga vergisi hariç herhangi bir kesintiye tabi tutulmayacak. Kaydı dondurulan adaylara ödeme yapılmayacak. Askerlik yükümlülüğü bulunan adayların askerlik hizmeti, Akademi'deki eğitimleri süresince ertelenecek. Adaylar ve bakmakla yükümlü oldukları aile bireyleri, hazırlık eğitimi boyunca genel sağlık sigortalısı sayılacak. Konaklama imkanı bulunan merkezlerden ise ücreti kendilerine ait olmak kaydıyla yararlanabilecekler. Sizce öğretmenlik mesleğine hazırlık sürecindeki bu yeni uygulamalar, öğretmen kalitesini artırmada ne kadar etkili olur? |
|