Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

📍Orta Doğu’da devam eden gerilim ortamında ateşkes arayışları gündemi belirlemeye devam ederken, TÜRPAV Başkanı Dr. Sinan Demirtürk sürece dai...

Demirtürk, yürütülen temasların geçmişteki kapsamlı müzakerelerden farklı olduğunu belirterek, “Bu, dediğim gibi bir ateşkes arayışı ilk önce” ifadesini kullandı. Demirtürk, “Bu, 2015’teki ya da 2009’daki benzer kapsamlı müzakere değil. Burada ne kalıcı bir çözüm var ne esaslı bir barış arayışı bugün itibarıyla var” dedi.

Bu, savaşın kontrolden çıkmasını istemeyen bir kontrollü adım, kontrollü bir fren diye bunu tarif edebiliriz” şeklinde konuşan Demirtürk, sürecin savaşın şiddetini azaltmaya yönelik geçici bir mekanizma olduğuna işaret etti.

Demirtürk, “Bir anlamıyla savaşın yüksek yoğunluğunu durdurabilecek olan bir ön ateşkes gibi bunu tarif etmek istiyorum” dedi. Bu adımın, “İran’daki büyük yıkımın ve tahribatın ve Hürmüz’ün meydana getirebileceği büyük tahribatın engellenmesine yönelik önemli bir adım” olduğunu vurguladı.

Mevcut sürecin “kontrollü kaosu sınırlayan” bir nitelik taşıdığını ifade eden Demirtürk, “O bakımdan bu anlamda biz bunu kaosu sınırlayan, kontrolsüz kaosu ve savaşın büyümesini engelleyen ve dengeleyen bir ön ateşkes gibi okumak daha doğru olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Demirtürk, “Bugünkü görüşmelerde bazı konuların, bazı maddelerin aşılarak geride bırakılmasının da, aşılamayacak ihtilaflı konuların uzun vadeye bırakılmasının da önemli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Masadaki teknik detaylara da değinen Demirtürk, “Bence eldeki bu 10 madde diyebileceğimiz ortak metinlerin bir bölümünün kabulüne bugün şahit olabiliriz” ifadelerini kullandı. Bu durumun geleceğe dair dengeli bir umut getirebileceğini belirtti.

Demirtürk, “Savaşın daha da yayılması, İran’da sivil ölümlerinin daha da artması ve ABD-İsrail hava saldırısının dengesinin korunması” konularının altını çizdi.

Savaşın kontrol altına alınmaya çalışıldığını vurgulayan Demirtürk, sözlerini şöyle tamamladı: “Bence savaş kontrol altına alınmak isteniyor ve bu anlamıyla kaosun daha da büyümesi ve küresel bir etki meydana getirilmesi noktasında yeni bir denge arayışı ve bana göre bir ateşkes arayışı hâlâ.”

Demirtürk, mevcut durumu “Tam ‘evet’ olarak bir ateşkes anlaşması değil, bir ön ateşkes protokolü diyebileceğimiz bir görüşme devam ediyor” sözleriyle özetledi.

Sizce mevcut görüşmeler kalıcı bir barışa giden yolu açabilir mi?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri