Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🔋 OSB'lerde Yeşil Dönüşüm: Yenilenebilir Enerji Kapasitesi Fosili Geride Bıraktı

📍Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, OSB'lerde yenilenebilir enerji yatırımlarının son yıllarda hız kazandığını açıkladı.

OSBÜK olarak, OSB'lerdeki yenilenebilir enerji kapasitesinin daha da artması için çalışmalar yürüttüklerini belirten Kütükcü, sektördeki son duruma ilişkin önemli veriler paylaştı.

OSB'lerdeki yenilenebilir enerji yatırımlarının kurulu gücünün son bir yılda 463 megavat artarak 5 bin 168 megavata ulaştığını ifade etti. Toplam kapasitenin 4 bin 698 megavatının güneş enerjisi, 363 megavatının biyokütle, 80 megavatının jeotermal enerji ve 27 megavatının ise rüzgar enerjisi santrallerinden oluştuğunu aktardı.

Kütükcü, toplam 8 bin 661 megavat kurulu güce sahip OSB'lerdeki elektrik üretim santrallerinin yüzde 59,7'sinin artık yenilenebilir enerji kaynaklarından oluştuğunu vurguladı. Bu gelişmenin, Türk sanayisinin sürdürülebilir üretim hedefleri açısından son derece kritik olduğunun altını çizdi.

Diğer yandan, OSB'lerde halen faaliyet gösteren fosil yakıt bazlı elektrik üretim tesislerine de dikkati çeken Kütükcü, doğal gaz çevrim santralleri, kojenerasyon ve trijenerasyon tesisleri, atık baca gazı ve termik santrallerden oluşan toplam 111 tesis bulunduğunu bildirdi.

Bu tesislerin toplam kurulu gücünün 3 bin 493 megavat olduğu bilgisini veren OSBÜK Başkanı, OSB'lerin yalnızca üretimde değil, aynı zamanda enerji dönüşümünde de öncü rol üstlendiğini söyledi.

Yenilenebilir enerji kapasitelerinin fosil yakıt bazlı üretim kapasitesini geride bırakmasını bunun en somut göstergesi olarak yorumlayan Kütükcü, önümüzdeki dönemde OSB'lerdeki yenilenebilir enerji yatırımlarının artarak devam etmesini beklediklerini dile getirdi.

Kapasitenin daha da artması için bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini de vurgulayan Kütükcü, OSB'lerde üretim yapan katılımcı sanayicilerin kendi öz tüketimleri için kurulan GES yatırımlarının kapasiteden muaf tutulması yönünde talepleri olduğunu aktardı.

Bu talebi Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna (EPDK) ilettiklerini sözlerine ekleyen Kütükcü, konuya ilişkin sürecin devam ettiğini belirtti.

Sizce sanayideki bu yeşil enerji dönüşümü, Türkiye'nin enerji bağımsızlığı hedefine ne ölçüde katkı sağlayacak?
osb-nigde-aa-2210132.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri