Fatma Ay ve Uğur Ay çiftinin, 6 aylıkken otizm teşhisi konulan oğulları Mehmet Ay, yıllardır aynı özel eğitim merkezine gidiyordu. Olay günü, Mehmet servisle merkeze gittikten yaklaşık 2 saat sonra aileye, çocuklarının rahatsızlandığı bilgisi verildi. Merkez yetkilileri, Mehmet'in yürüyemeyecek durumda olduğunu belirterek onu servisle eve gönderdi. Baba Uğur Ay, oğlunu alıp hastaneye götürdü ve doktorların sorusu üzerine merkezi aradığında, çocuğun "düşmediği" yanıtını aldığını öne sürdü. Hastaneden taburcu edilen Mehmet'in ağrıları dinmeyince, aile 4 gün sonra yeniden sağlık kuruluşuna başvurdu. Çekilen röntgen sonucunda, gencin kalçasında kırık olduğu tespit edildi ve Mehmet acilen ameliyata alınarak kalçasına 4 platin takıldı. Aile, çocuklarının düştüğünün saklanması nedeniyle tedavinin geciktiğini iddia ederek, özel eğitim merkezi yetkililerinden şikayetçi oldu. Olaydan 7 ay sonra ise, olay anına ait güvenlik kamerası görüntüleri dosyaya eklendi. Görüntülerde, öğretmeniyle merdivenden çıkan Mehmet Ay'ın bir süre sonra zemine düştüğü, ardından herhangi bir sağlık kontrolü yapılmadan ve tekerlekli sandalye kullanılmadan merdivenlerden çıkarıldığı görüldü. Baba Uğur Ay, "Olay ilk olduğu gün bize çocuğumuzun düştüğü söylenmedi. Düştüğü gizlendiğinden tedavimiz aksadı" dedi. Ay, çalışanların ilk yardım konusundaki yetersizliğine dikkat çekerek, kurumun engelli rampası olduğunu belirtmesine rağmen görüntülerde böyle bir rampanın gözükmediğini ifade etti. Uğur Ay, oğlunun bir aydan fazla hastanede, bir aydan uzun süre de evde yatakta kalmak zorunda kaldığını belirterek, "Yaşamını ömür boyu etkileyecek kalıcı iz bıraktı" diye konuştu. Mehmet'in şimdi aksayarak yürüdüğünü, hemen yorulduğunu ve yaşadığı psikolojik travma nedeniyle yeni okuluna gitmekten korktuğunu söyledi. Aile, söz konusu özel eğitim merkezine karşı dava açtı. Dosya, ilgili mahkemede görülmeyi bekliyor. Sizce bu tarz özel eğitim merkezlerinde denetimler yeterli düzeyde mi? |
|