Bakan Tekin, burada yaptığı konuşmada, özel bireylerin sorunlarıyla ilgilenen başka kurumların da bulunduğunu, Bakanlık olarak onların eğitimleriyle ilgili çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Eğitim felsefelerinde hiçbir öğrencinin sistemin dışında bırakılmadığını vurguladı. Tekin, sistemde özel gereksinimli bireylerin eğitsel ihtiyaçlarının yeterince karşılanması durumunda adalet, insanlık ve temel hakların korunacağına işaret etti. Asıl hedeflerinin, her öğrencinin kendi fıtratına uygun gelişim zemini bulabileceği fırsat eşitliğini tesis etmek olduğunu belirtti. Eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmenin en önemli imkan alanlarından birinin teknolojik yenilikler olduğunu bildiren Tekin, teknolojiyi bir amaç değil, eşitliği güçlendiren bir araç olarak gördüklerini söyledi. Yakın zamanda Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden “Özel Eğitim Materyal Platformu”nu açtıklarını hatırlatan Bakan, bu altyapıyı daha kapsamlı bir sistem haline getirerek ÖZDE’yi hayata geçirdiklerini açıkladı. ÖZDE’nin, hafif ve orta-ağır düzeyde zihinsel yetersizliği ve otizm spektrum bozukluğu bulunan öğrenciler başta olmak üzere, tüm özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için tasarlandığını ifade etti. Platformun bünyesinde okuma-yazma, Türkçe, matematik ve bilişsel beceriler alanında 200’den fazla öğrenme çıktısı bulunduğunu kaydetti. Bu çıktılara bağlı binlerce etkileşimli içerik, oyun ve uygulama sayfasının öğrencilerin hizmetine sunulduğunu belirten Tekin, platformun öğretmen, veli ve öğrenciyi aynı hedefte buluşturduğunu vurguladı. ÖZDE’nin, öğretmenlerin sınıf içindeki emeğini desteklemek ve öğrencilerle kurdukları bağı sağlam bir veri altyapısıyla beslemek amacıyla hazırlandığını aktardı. Eğitimi, sorumluluğun paylaşıldığı bir emek alanı olarak gördüklerini söyledi. Velilerin ÖZDE ile çocuklarının eğitim sürecine daha aktif katılabileceğini, gelişimi öğretmeniyle birlikte takip edebileceğini dile getiren Bakan Tekin, her velinin sürecin içinde yer aldığı güçlü bir eğitim iklimi inşa etmek istediklerini ifade etti. Hiçbir çocuğu geride bırakmak istemediklerini, çünkü her bir çocuğun bir emanet olduğunu vurgulayan Tekin, ÖZDE’yi 23 Nisan’ın içinde bulunduğu bu özel günlerde bir bayram armağanı olarak sunduklarını belirtti. Toplumun tüm kesimlerine bir çağrıda bulunarak, özel eğitim okulları ve kaynaştırma sınıflarında, çocuklara birer emanet şuuruyla sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Bu sorumluluğun tarihsel bir ödev olduğunun altını çizdi. Konuşmasının ardından Bakan Tekin, program kapsamında düzenlenen panelde yer alanlara plaket takdim etti. Programa MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mustafa Otrar ve MEB YEĞİTEK Genel Müdürü Mustafa Canlı da birer konuşma yaparak katıldı. Sizce dijital platformlar, özel eğitimde fırsat eşitliğini sağlamada ne kadar etkili olacak? |
|