Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Proxmox'ta ISO Görüntülerini Depolamaya Yükleme ve Sanal CD/DVD Sürücüsüne Bağlama Yöntemleri

devster

Üye
Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere Proxmox sanallaştırma ortamında yeni bir sanal makine kurarken veya mevcut bir makineye sistem kurulumu yaparken en çok ihtiyaç duyduğumuz adımlardan birini, ISO dosyalarını nasıl yükleyip bağlayacağımızı anlatacağım. Bu işlem, işletim sistemi kurulumu, sürücü yükleme veya çeşitli araçları çalıştırmak için hayati öneme sahip. Doğru yapılmazsa, VM'iniz açılmayabilir veya kurulum başlamayabilir. Benim sunucularda genelde kullandığım yöntemleri adım adım göstereceğim.

📁 ISO Dosyasını Depolamaya Yükleme Yöntemleri

Proxmox'ta ISO dosyalarınızı yüklemek için birkaç farklı yolunuz var. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, önce Proxmox web arayüzünden sol taraftaki ağaç yapısında sunucunuzu (örn: pve) seçin ve ardından üzerindeki local (pve) gibi bir depolama alanına tıklayın. Karşınıza "İçerik" sekmesi gelecek. İşte buradan "Yükle" butonuna tıklayarak başlayabilirsiniz.

🖥️ Yöntem 1: Web Arayüzü ile Doğrudan Yükleme

Bu en kolay yöntemdir. "Yükle" butonuna tıkladıktan sonra açılan pencereden bilgisayarınızdaki ISO dosyasını seçip yüklemeye başlayabilirsiniz. Şu ayara çok dikkat etmelisiniz: Eğer büyük bir ISO dosyanız varsa (örneğin Windows Server ISO'su), ağ bağlantınızın stabil olduğundan emin olun. Yükleme sırasında tarayıcı penceresini kapatmayın.

💻 Yöntem 2: SSH ile Komut Satırından Yükleme

Benim daha çok tercih ettiğim, özellikle büyük dosyalar veya hızlı bir şekilde indirilmesi gereken dosyalar için ideal yöntem SSH üzerinden komut satırı kullanmaktır. Önce Proxmox sunucunuza SSH ile bağlanın.

Diyelim ki ISO dosyanızı local depolama alanına, varsayılan yola yüklemek istiyorsunuz. Öncelikle uygun dizine gidin:

Bash:
cd /var/lib/vz/template/iso/

Eğer bu dizin yoksa, depolama yapılandırmanıza göre yol değişiklik gösterebilir. /etc/pve/storage.cfg dosyasına bakarak depolama alanlarınızın fiziksel yollarını kontrol edebilirsiniz.

Ardından, wget veya curl komutu ile doğrudan ISO'yu indirebilirsiniz. Örnek olarak bir Ubuntu ISO'su indirelim:

Bash:
wget -O ubuntu-22.04.3-live-server-amd64.iso https://releases.ubuntu.com/22.04.3/ubuntu-22.04.3-live-server-amd64.iso

İndirme tamamlandıktan sonra, Proxmox web arayüzünü yenilediğinizde (F5) ISO dosyasının "İçerik" listesinde göründüğünü göreceksiniz. Bu yöntem hem daha hızlı hem de tarayıcı kaynaklı kopmalara karşı daha güvenilirdir.

⚠️ Dikkat Edilmesi Gerekenler

ISO dosyalarını yüklerken depolama alanınızın hem boyutunu hem de türünü (local, NFS, Ceph vs.) göz önünde bulundurun. Örneğin, paylaşılan bir NFS depolama alanına yüklerseniz, bu ISO'yu küme içindeki tüm düğümlerdeki VM'ler kullanabilir. Ayrıca, ISO dosyalarınızı düzenli tutmak için isimlendirmeyi iyi yapın. Ben genelde sürüm numarasını ve tarihi eklemeyi tercih ederim, örn: `debian-12.2.0-amd64-netinst_20240115.iso`

🔗 ISO'yu Sanal Makineye CD/DVD Sürücüsü Olarak Bağlama

ISO'yu depolamaya yükledikten sonra sıra, onu bir sanal makineye bağlamaya geldi. Bu işlem, sanal makinenin donanımını yapılandırmak kadar basit.

🔄 Adım 1: VM Donanım Yapılandırması

Bağlamak istediğiniz sanal makineyi seçin ve sol menüden "Donanım" sekmesine tıklayın. Üst kısımdaki "Ekle" butonuna tıklayın ve açılan menüden "CD/DVD Sürücüsü"nü seçin.

📀 Adım 2: Depolamadan ISO Seçimi

Açılan pencerede, "Depolama" kısmından ISO dosyasını yüklediğiniz depoyu (örneğin local) seçin. Hemen altındaki "ISO görüntüsü" kısmına tıkladığınızda, yüklediğiniz tüm ISO dosyalarının bir listesi çıkacak. Kurulum yapmak istediğiniz ISO'yu buradan seçin.

Burada kritik bir nokta var: "Önyükleme sırası"nı kontrol etmelisiniz. VM'inizin önce bu CD/DVD sürücüsünden önyükleme yapmasını istiyorsanız, "Donanım" sekmesinde bu CD/DVD sürücüsünün üzerine çift tıklayarak "Önyükleme sırası"nı (Boot Order) düzenleyebilir ve onu ilk sıraya alabilirsiniz. Aksi takdirde VM mevcut diskinden boot edip kurulumu başlatmayabilir.

💡 İpuçları ve Optimizasyon

İşiniz bittikten sonra, özellikle işletim sistemi kurulumu tamamlandıktan ve ilk açılış yapıldıktan sonra, bu CD/DVD sürücüsünün bağlantısını kesmeyi unutmayın. Aksi halde VM her açılışta ISO'dan önyüklemeyi deneyebilir. Bunun için, CD/DVD sürücüsü donanımının üzerine çift tıklayın ve "ISO görüntüsü"nü Hiçbiri olarak değiştirin veya "Bağlı" kutucuğunun işaretini kaldırın.

Ayrıca, performans için ISO dosyalarını hızlı bir SSD üzerinde bulunan bir depolama alanında tutmanızı öneririm. Kurulum sırasında okuma hızı önemli olabilir.

Umarım bu rehber, Proxmox yolculuğunuzda işinizi kolaylaştırır. Siz bu ISO yükleme ve bağlama işlemlerini kendi sunucularınızda nasıl yapıyorsunuz? Farklı bir yönteminiz veya tavsiyeniz var mı? Ya da takıldığınız bir nokta olursa, aşağıya yorum olarak yazmaktan çekinmeyin. Herkese sorunsuz sanallaştırmalar!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri