Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Python'da Dynamic Typing'in Rahatlığı, Gece 03:00'te "NoneType has no attribute" Hatasıyla Buharlaştı!

webnix

Üye
🤯 Gece Vardiyası ve O Rahatlık Hissi

Kafamı kuma gömmüş, kodun akışına kapılmış gidiyordum. Python'da tipleri düşünmeden, dynamic typingin o rahat, bol keseden atılan değişkenlerinin keyfini çıkarıyordum. "Şu fonksiyondan ne dönerse dönsün, ben hallederim" modundaydım. Her şey çok güzeldi... Ta ki gece saat 03:00'e kadar.

💥 Saat 03:00, Ekran Beyaz, Kalp Krizi

Birden terminalde o korkunç, beyaz, masum görünümlü hata satırı patladı:

Python:
AttributeError: 'NoneType' object has no attribute 'something'

StackOverflow'da bile aradığımda bulamayacağım türden bir anda gelişti. Meğerse, güvendiğim o fonksiyon, belirli bir koşulda hiç oralı olmadan None döndürüvermiş. Ben de sanki bir obje dönüyormuş gibi, hiç if result is not None: demeden, direkt attribute'una ulaşmaya çalışmışım. Şaka gibi ama o an dünyam başıma yıkıldı. O rahatlık hissi, yerini buz gibi bir paniğe bıraktı.

🔍 Debug Macerası ve Alınan Ders

Neyse ki, print() bombardımanı ve biraz da göz yaşıyla sorunun kaynağını buldum. Meğerse sorun şuradaymış: bir API çağrısından dönen JSON'da bazen o alan null geliyormuş, benim requests kütüphanesiyle yaptığım parsede, o alanın olmadığı durumu hiç hesaba katmamışım. Kafayı yiyecektim.

Python:
# Kötü (Gece 03:00'teki ben)
deger = get_data_from_api().get('critical_field')
sonuc = deger['something'] # İşte burada patladı!

# Ders Alınmış Hali
deger = get_data_from_api().get('critical_field')
if deger is not None:
    sonuc = deger.get('something', 'varsayilan_deger')
else:
    # None geldiği durumu yönet
    sonuc = 'varsayilan_deger'
    # veya logla, fırlat, vs.

Dynamic typing rahatlık sağlıyor evet, ama bu, "savunmasız kod yaz" anlamına gelmiyor. Özellikle dış kaynaklardan (API, dosya, kullanıcı) gelen verilerde None kontrolü yapmak ya da .get() metodunu default değerle kullanmak şart.

💭 Son Söz

O geceden sonra, dynamic typing'e olan körü körüne güvenim sarsıldı. Artık şüpheciyim. "Acaba bu None döner mi?" diye düşünmeden edemiyorum. Siz de böyle bir `NoneType` tuzağına düştünüz mü? Yoksa benim gibi gece yarısı kod yazmanın cezasını mı çekiyorum? Bu tür hataları önlemek için başka hangi yöntemleri kullanıyorsunuz? (Type hints mi, daha sıkı test mi?) Yorumlara bekliyorum!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri