Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

📍RTÜK Başkanı Mehmet Daniş, Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi (STRATCOM) kapsamında düzenlenen "Dijital İletişim Ekosisteminde Küresel K...

Kamuoyunun artık merkezi kurumlardan değil, dağınık ve dinamik bir dijital ağ üzerinden oluştuğunu belirten Daniş, bireyin artık sadece tüketici değil, aynı zamanda içerik üreticisi ve dağıtıcısı olduğunu kaydetti.

Bu durumun çoğulcu katılımı artırırken, bilgi kirliliği, dezenformasyon ve manipülasyon risklerini de beraberinde getirdiğinin altını çizdi. Daniş, "Bugün medya yalnızca hikaye anlatmıyor. Neye güleceğimizi, neye öfkeleneceğimizi ve neyi normal kabul edeceğimizi etkiliyor" ifadelerini kullandı.

Güney Koreli yazar Byung-Chul Han'ın "İstediğim şeyden koru beni" sözüne atıfta bulunan Daniş, bunun günümüzde "İzlediğim şeyden koru beni" şeklinde anlaşılması gerektiğini söyledi. Bu yaklaşımın, bireyin zihinsel ve ahlaki sınırlarını koruma ihtiyacına işaret ettiğini belirtti.

Toplumun artık "Beni kandırma, etkiyi gizleme, ne ile muhatap olduğumu bilmek istiyorum" dediğini vurgulayan Daniş, RTÜK olarak bu talebi görmezden gelemeyeceklerini ifade etti. Kamu düzeni, genel ahlak ve kamu yararını önceleyen sorumlu yayıncılık anlayışlarının merkezinde güçlü ilkeler bulunduğunu aktardı.

Daniş, bu çerçevede 3A formülünü esas aldıklarını açıkladı: Aklın korunması (nesnel bilgiye erişim), ailenin korunması ve ahlakın korunması. Özellikle dijital platformlardaki LGBT dayatması gibi konuların aileyi tehdit ettiğini, dezenformasyonun ise toplumu bölerek ahlakı zedelediğini söyledi.

Bu yaklaşımın sadece ulusal değil, evrensel bir sorumluluk anlayışı olduğunu belirten Daniş, medya etiği, kamu yararı ve toplumsal sorumluluk temelli içerik üretiminin küresel ölçekte önem taşıdığını dile getirdi.

Dijital ekosistemin geleneksel medya sınırlarını kaldırdığını ve ulusal kamuoyunu küresel bir etkileşim alanına dönüştürdüğünü kaydeden Daniş, bu yeni yapının ülkeler arasında sorumluluk paylaşımını da zorunlu kıldığını ifade etti.

Yapay zeka ve derin öğrenme temelli sentetik medyanın yükselişine dikkat çeken Daniş, bu durumun verimlilik sağlarken, dezenformasyon, kimlik manipülasyonu ve gerçeğin aşınması gibi ciddi riskler getirdiğini vurguladı.

Bu hibrit dönüşümün denetim, sorumluluk ve kamu güvenliği anlayışını yeniden stratejik bir alan haline getirdiğine işaret eden Daniş, dijital ekosistemin sağlıklı işlemesinin ancak küresel dayanışma ile mümkün olacağını söyledi.

Daniş, bu çerçevede üç temel dönüşüm alanına dikkat çekti: İçerik ekosisteminin dönüşümü, güven ve doğruluk krizi ile kültürel ve değer temelli etkiler. Algoritmaların kamuoyunu yönlendirebildiğini, deepfake teknolojileri ve bot hesapların güveni sarstığını, küresel içerik akışının yerel kültürleri tehdit edebildiğini belirtti.

RTÜK olarak vizyonlarını üç temel eksende şekillendirdiklerini açıklayan Daniş, bunları proaktif düzenleme yaklaşımı, uluslararası işbirliği ve Dijital Medya Okuryazarlığı'nın yaygınlaştırılması olarak sıraladı. 500'ün üzerinde medya okuryazarlığı programı düzenlediklerini ekledi.

2018'de yapılan mevzuat değişikliği ile sosyal medya hariç dijital platformları denetim kapsamına aldıklarını hatırlatan Daniş, Arnavutluk ve Azerbaycan başta olmak üzere ikili işbirliklerini sürdürdüklerini belirtti.

EPRA, BRAF, IBRAF ve planlanan T-BRAF gibi platformlar aracılığıyla da küresel koordinasyonu güçlendirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Konuşmasını, "Teknoloji kaderimizin belirleyicisi olmamalı, bir araçtır. Doğru regülasyon, güçlü irade ve etik değerlerle daha güvenli bir iletişim dünyası inşa edebiliriz" diyerek tamamlayan Daniş, denetim faaliyetlerine kararlılıkla devam edeceklerini kaydetti.

Dijital dönüşümde sizce en acil çözülmesi gereken sorun nedir?
rtuk-baskani-mehmet-danis-aa-2449401.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri