Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🚗 Sakarya Otomotiv İhracatında Rekor Kırdı: Üretimin Yüzde 61'i Yurtdışına

📍Sakarya, 2026 yılının ilk iki ayında gerçekleştirdiği ihracat ile Türkiye genelinde 7. sırada yer aldı. Kent, bu dönemde toplam 949 milyon 20 bin dolar değerinde dış satım gerçekleştirdi.

Ocak-Şubat dönemindeki ihracatın %87,85'lik büyük bir bölümü otomotiv sektöründen geldi. Otomotiv ihracatı, ülke ekonomisine 833 milyon 799 bin dolar katkı sağladı.

Türkiye genelinde ise 2026 yılının ilk iki ayında 218 bin 703 taşıt üretildi. Üretilen bu araçların 146 bin 87 adedi yurt dışına gönderildi.

Sakarya, ocak-şubat döneminde Türkiye'nin toplam taşıt ihracatının %18,01'ini tek başına karşılayarak önemli bir paya sahip oldu. Kentte üretilen 42 bin 872 aracın 26 bin 314 adedi ihraç edildi.

Toyota, Otokar ve TürkTraktör gibi önemli üreticilere ev sahipliği yapan Sakarya'da, söz konusu dönemde çeşitli araç gruplarında üretim yapıldı. Üretim rakamlarına göre 38 bin 755 otomobil, 384 midibüs, 234 otobüs, 174 küçük kamyon ve 3 bin 325 traktör banttan indirildi.

Bu üretim rakamları, kentte günlük ortalama 726 aracın üretildiği anlamına geliyor. Üretim ve ihracat liderliğini Toyota sürdürürken, onu TürkTraktör ve Otokar takip etti.

Toyota, ürettiği 38 bin 755 otomobilin 24 bin 306 adedini ihraç etti. Otokar, 792 aracın 298'ini yurt dışına gönderirken, TürkTraktör ise ürettiği 3 bin 325 traktörün 1710 adedini ihracata yönlendirdi.

Sizce Sakarya'nın otomotiv ihracatındaki bu yükselişi sürdürülebilir mi?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri