Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sartre: Cehennem Başkalarıdır Sözünü Aile Toplantılarında Düşünün

baywick9

Üye
Şimdi hayal edin: Kalabalık bir pazar sofrasındasınız. Teyzeniz, "Hâlâ o işte misin?" diye soruyor. Amcanız, siyasi görüşünüz hakkında ahkâm kesiyor. Kuzeniniz, sizin hiç beğenmediğiniz hayat tarzını ballandıra ballandıra anlatıyor. İçinizden, "Keşke tek başıma bir tabak alıp odama gitsem," diye geçiriyorsunuz. İşte tam o an, aklınıza Jean-Paul Sartre'ın o meşhur sözü düşüyor: **"Cehennem başkalarıdır."** 🏛️

Peki, Sartre gerçekten de sevdiğimiz insanların bize cehennemi yaşattığını mı söylüyordu? Yoksa bu, felsefe tarihinin en yanlış anlaşılan cümlelerinden biri mi? Gelin, bu sözü basit bir aile toplantısı psikolojisinden çıkarıp, Sartre'ın **"Varoluşçuluk"** felsefesinin derin sularına doğru bir yolculuğa çıkalım.

🧠 Bakışların Ağırlığı: "Ben" Nasıl "Biz" Oluyor?

Sartre için asıl mesele şuydu: Biz, kendi özümüzü, kendi seçimlerimizle özgürce yaratırız. Ancak ne zaman bir "başkası" sahneye girse, işler değişir. O başkası bize baktığı an, onun zihninde bir "fikir", bir "yargı" haline geliriz. Teyzenizin size bakıp "Hâlâ bekâr" diye düşünmesi gibi. Sartre'a göre, başkasının bakışı bizi **"nesneleştirir"**. Özgür bir özne olmaktan çıkarıp, onun dünyasında sabitlenmiş, donmuş bir "şey" haline getirir.

"Başkasının bakışı, beni olduğum şey yapar."

Aile toplantısı tam da bu nesneleştirme fabrikasıdır! 👨‍👩‍👧‍👦 Orada siz, kendi içinizdeki o dinamik, değişken, özgür "ben"i değil; "ailenin bekâr üyesi", "şu işte çalışan çocuk", "şu fikre sahip asi" olarak var olursunuz. Sartre'ın cehennemi, işte bu **"kendin olamama"**, sürekli başkalarının tanımlarına hapsolma halidir.

⚖️ Özgürlük ve Sorumluluk: Asıl İşkence Burada mı?

Peki, neden bu durum bu kadar acı verici? Çünkü Sartre'ın felsefesinde insan **"ölümüne özgür"**dür ve bu özgürlükle birlikte korkunç bir sorumluluk gelir. Her an, her seçimimizle kendimizi yeniden yaratırız. Ama aile gibi sosyal çevreler, bize sürekli **"geçmişteki sen"**, **"beklentileri karşılayan sen"** rollerini dayatır. Amcanızın, "Ben senin yaşındayken..." diye başlayan cümlesi, sizin şu anki özgür seçiminizi görmezden gelir ve sizi bir kalıba sokmaya çalışır.

İşin paradoksu şu: Bu cehennemden kaçmak için yalnız kalmak da bir çözüm değil. Çünkü Sartre'a göre, ancak başkalarının varlığında "ben" olabiliriz. Yalnızlık, varoluşsal bir boşluktur. Cehennem, kaçınılmaz olan bu ilişkiler ağında, kendimiz olma mücadelesini kaybetme tehlikesidir.

🌉 Peki Ya Sevgi? Cehennemden Bir Çıkış Yolu Var mı?

O zaman soru şu: Sartre her türlü insan ilişkisini umutsuz bir çıkmaz mı görüyordu? Hayır. Aslında "Cehennem başkalarıdır" sözü, *Kapalı Kapılar* (Huis Clos) adlı oyunda geçer ve oyundaki karakterler zaten ölüdür; değişme, büyüme, samimi iletişim kurma şansları yoktur. 🚪

Gerçek hayatta, yani yaşarken, çıkış yolu **"otantik ilişki"** kurabilmekten geçer. Bu, karşımdakini bir nesne olarak görmekten vazgeçip, onun da benim gibi özgür, korkulu, arzulu bir özne olduğunu kabul etmektir. Aile toplantısında, teyzenizin yargısına takılıp kalmak yerine, onun da kendi kaygıları, korkuları (belki de yalnız kalma korkusu) olduğunu görmeye çalışmak... İşte bu küçük farkındalık, cehennemin kapısını aralayabilir.

Peki sizce, Sartre'ın bu görüşü günümüzün **"dijital bakışlar"** çağında (sosyal medya beğenileri, yorumlar, izlenme sayıları) daha mı geçerli, yoksa daha mı karmaşık bir hal aldı? Bir aile yemeğindeki bakışlarla, bir Instagram gönderisinin altına gelen yorumların psikolojik ağırlığı aynı mı? 💬

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri