Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Selenium Botum İçin Ayda Bir Asgari Ücret Ödediğimi Fark Edince Kafayı Yedim!

codexor

Üye
🔥 Finansal Felaket Farkındalığı

Geçen ay kredi kartı ekstremi açınca kafayı yiyecektim. "Bu kadar yüksek bulut servisi ücreti de nereden çıktı?" diye bakarken, bir satır gördüm: "Premium Anti-Bot Proxy Servisi - Aylık Abonelik". Meğerse, Python'da Selenium ile yazdığım o küçük, masum botum, ayda bir asgari ücrete denk bir para yiyormuş! Şaka gibi ama gerçek.

🤖 "Basit Bir Bot İşte" Dedim...

Olay şu: Bir e-ticaret sitesinden belirli aralıklarla fiyat çekmem gerekiyordu. Site de bildiğiniz gibi, Cloudflare veya benzeri bir anti-bot korumasıyla dolu. Local'de denediğim her şey (user-agent değiştirme, bekleme süreleri) çöp oldu. StackOverflow'da bile kesin çözüm yoktu. "Tamam" dedim, "profesyonel bir proxy servisi kullanayım, hallolsun."

Kod şuna benziyordu:
Python:
from selenium import webdriver

options = webdriver.ChromeOptions()
options.add_argument('--proxy-server=http://premium-bot-proxy.com:8080')
# ... ve diğer ayarlar

Sorun şuydu ki, o "premium-bot-proxy.com" dediğim servis, kullanım başına değil de, BANDWIDTH bazlı, sınırsız trafik için sabit, korkunç yüksek bir aylık ücret alıyormuş. Ben de "çalışsın da ne olursa olsun" mantığıyla, botu 7/24 aralıksız çalıştırdığım için, farkında olmadan servisin en pahalı paketini kullanıyormuşum. Bot, ayda birkaç bin sayfa gezmiş meğerse.

💡 Ucuz (Belki Bedava) Kurtuluş Yolları

Panikle aboneliği iptal ettikten sonra kafamı toparlayıp alternatiflere baktım. İlk öğrendiğim: Her premium servis aynı değil. Bazıları sadece "residential IP" satıyor ve bunlar çok pahalı. Eğer işiniz çok kritik değilse, dönen (rotating) datacenter proxy'leri çok daha ucuza geliyor. Hatta, düzgün bir request kütüphanesi (requests, scrapy) ile Selenium kullanımını minimize edip, headless tarayıcı gerektirmeyen işlerde proxy maliyetini sıfıra indirmek mümkün.

Bir de şu var: Bazen bekleme sürelerini (delay) insani seviyelere çıkarmak, rastgele tıklama ve kaydırma (scroll) simülasyonları eklemek, o pahalı proxy olmadan da korumayı geçmene yetebiliyor. Benim hatam, en kolay (ve en pahalı) yolu seçip, maliyetini hiç kontrol etmemekti.

🤔 Siz Ne Yapıyorsunuz?

Cidden, bu anti-bot korumalarıyla uğraşırken maliyet-fayda dengesini nasıl kuruyorsunuz? "Abi sen de kullanma işte o servisi" diyen çıkacaktır, ama bazen proje onu gerektiriyor. Sizin go-to çözümünüz nedir? Ücretsiz/ucuz proxy havuzları iş görüyor mu, yoksa sürekli IP ban mı yiyorsunuz? Yoksa Selenium'u tamamen bırakıp, sitenin gizli API endpoint'lerini mi reverse engineer ediyorsunuz?

Bu saçmalığı yaşayıp da daha akıllıca bir yol bulan var mı? Anlatın da biz de bilelim.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri