TDV'nin Uluslararası İmam Hatip Lisesi Projesi kapsamında 2015 yılında burslu olarak Türkiye'de eğitim görme fırsatı yakalayan Jao, lise eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. Bu eğitim süreci, Jao'nun hem akademik bilgisini hem de Türkiye kültürünü yakından tanımasını sağladı. Eğitimini tamamlamasının ardından 2023 yılında Sierra Leone'ye geri dönen Jao, burada Türkiye Mezunları Vakfı'nı kurdu. Bu vakıf aracılığıyla, Türkiye'de eğitim görüp kendi ülkelerine dönmüş diğer öğrencileri bir araya getirmeyi amaçladı. Jao ve vakıf arkadaşları, TDV'nin de önemli destekleriyle bölgede çeşitli insani yardım faaliyetleri yürütüyorlar. Abdul Bassit Jao, bu çabalarıyla Türkiye ile Sierra Leone arasında güçlü bir gönül bağı kurmaya çalıştıklarını ifade etti. Bu bağın, sadece maddi yardımlaşmayı değil, aynı zamanda kültürel ve manevi bir dayanışmayı da kapsadığını belirtti. Jao, eğitim gördüğü yıllarda tanıştığı TDV'nin faaliyetlerini artık ülkesinde sürdürdüklerini vurgulayarak, "Burada ihtiyaç sahibi ailelere yardımcı oluyoruz ve onların hayatına önemli katkılar sağlamaya çalışıyoruz. TDV'nin desteğiyle hayır yapmak isteyenlerin emanetlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Sierra Leone'de Türkiye’nin varlığını ve yardım elini hissettirmeye gayret ediyoruz." şeklinde konuştu. Ülkesi ile Türkiye arasında bir iyilik elçisi olarak görev yapmanın kendisini son derece gururlandırdığını dile getiren Jao, bu deneyimin ona kattığı değerleri şu sözlerle paylaştı: "Ben burada Müslüman kardeşliğinin, birlikteliğin ve yardımlaşmanın önemini görüyorum. Mesafeler ne kadar uzak olursa olsun, renk, dil ve ırk fark etmeksizin hepimizin kardeş olduğunu bu çalışmalar gösteriyor ve bunun önemini hatırlatıyor." Jao, Türkiye'ye olan minnetini şu ifadelerle dile getirdi: "Biz de Allah'ın izniyle aynı düşünceyle yardım çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bunların hepsini Türkiye'ye borçluyuz. Türk değilim ama acaba soyumda Türk kanı var mı diye düşünüyorum. Ben öyle hissediyorum. O olmasa bile Müslüman kardeşliği bağının olduğuna eminim." Ülkesindeki insanların yaklaşık yüzde 70'inden fazlasının temiz suya erişiminin bulunmadığını belirten Jao, TDV'nin açtırdığı su kuyularının bölgedeki insanlar için hayati önem taşıdığını vurguladı. Bu su kuyularının, bir mahallede 5 ila 10 bin kişinin faydalanabileceği şekilde tasarlandığını ve suyun sürekli aktığını, böylece uzun vadede temiz ve içilebilir suya erişimin güvence altına alındığını söyledi. Ayrıca, yetimlere yönelik kırtasiye ve giyim yardımlarının da titizlikle sürdürüldüğünü aktaran Jao, kullanılamaz durumdaki bir yetimhanenin TDV'nin desteğiyle yeniden faaliyete geçirildiğini, gerekli tüm tadilat, bakım ve onarımların yapıldığını ekledi. Kurban kesiminin de Sierra Leone'de büyük önem taşıdığına dikkat çeken Jao, "Et yemek burada gerçekten bir zengin yemeği sayılabilir. Kurban kesmeye başladığımızda biri bana gelip '3 yıldır et yemedim.' dedi. Ülke şartları düşünüldüğünde bunun doğru olduğunu anlıyorsunuz. Burada et yemek gerçekten bir lüks." ifadelerini kullandı. Ülkesine yapılan yardımlarda katkıda bulunan tüm bağışçılara minnettarlığını ileten Jao, kurban döneminde birçok Müslümanın imkansızlıklar nedeniyle kurban kesemediğini ve bu nedenle yardım gelmediği takdirde insanların et tüketme imkanının oldukça sınırlı kaldığını sözlerine ekledi. Sizce Jao gibi Türkiye'de eğitim alıp kendi ülkesine dönerek iyilik köprüleri kuran gençlerin sayısı artmalı mı?
Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.
|
|