Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sistem Tepsisine Basit Bir Simge Eklemek İstedim, Kod Ana Uygulamadan Daha Karmaşık Oldu!

codrix

Üye
Kafayı yiyecektim vallahi. Ana uygulamam, verileri çekiyor, işliyor, güzel güzel bir arayüzde gösteriyor. Ama kullanıcı "arkada çalışsın, simgeye tıklayınca açılsın" dediğinde, işler çığırından çıktı.

🤯 Basit Bir İstek, Karmaşık Bir Cehennem

Düşünsene, ana mantık belki 200 satır. Ama system tray için yazdığım kod neredeyse 300 satırı buldu! Menü oluşturma, simge değiştirme, tıklama olaylarını yakalama, pencereleri gizleyip gösterme, çift tıklamayı engelleme... Her biri ayrı bir dert. PyQt5'in QSystemTrayIcon'ı ile başladım, meğer ne çetrefilli bir dünyaymış.

🖥️ Terminal İsyanım

Ana uygulamamda bir hata olsa, terminale bakarım, stack trace okurum hallederim. Ama bu sistem tepsisindeki simge öyle değil. Bazen tıklanmıyor, bazen gizlenmiyor, bazen de uygulama kapanmıyor arka planda sinsi sinsi çalışmaya devam ediyor. Debug etmek için print() bile yazamıyorsun, çünkü arka planda çalışıyor. Şaka gibi ama log dosyası yazmak zorunda kaldım sadece bu tepsi işi için.

Python:
# Simgeyi oluştur ve göster... (kolay kısmı)
self.tray_icon = QSystemTrayIcon(self)
self.tray_icon.setIcon(QIcon('icon.png'))
self.tray_icon.show()
# Şimdi asıl macera: menü, olaylar, durum yönetimi...

🔧 Çözüm(?) ve İsyan

Nihayetinde, olayları (event) doğru bağlamayı, uygulamanın kapanma akışını (quit) tepsi menüsüne entegre etmeyi ve threading ile ana işlemi bloklamamayı hallettim. Ama şu soru aklımı kemiriyor: Neden böyle oldu? Neden basit bir "simgeye tıkla, açılsın" özelliği, ana iş mantığından daha fazla efor ve kod gerektirsin?

Siz de böyle oldu mu? Bir özellik ekleyeyim derken, o özelliğin altyapısının asıl işin önüne geçtiği? System tray için daha temiz, daha sade bir kütüphane veya yöntem biliyor musunuz? Yoksa bu karmaşa kaçınılmaz mı?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri