Törene, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Başbakan Hamza Abdi Barre ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar başta olmak üzere iki ülkeden üst düzey çok sayıda yetkili katıldı. Eski Başbakan Ali Mohamed Gedi ve Galmudug Eyaleti Başkanı Ahmed Abdi Kariye de hazır bulunan isimler arasındaydı. Program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından Türkiye ve Somali milli marşları okundu ve Somalice ve Türkçe şarkılar seslendirildi. Cumhurbaşkanı Mahmud yaptığı konuşmada, daha önce bölgeden uğurlanan Oruç Reis sismik araştırma gemisinin verileri doğrultusunda Çağrı Bey sondaj gemisinin faaliyetlere başlayacağını açıkladı. Mahmud, Somali'nin geçmişteki güvenlik sorunlarını geride bıraktığını ve artık yatırım için uygun bir ortam sunduğunu vurguladı. Somali halkını sürece destek olmaya çağıran Mahmud, aynı zamanda olumsuz söylemlere karşı da dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulundu. Başbakan Hamza Abdi Barre ise konuşmasında, sondaj aşamasına geçilmesini önemli bir dönüm noktası olarak nitelendirdi. Barre, "İnşallah birkaç ay içinde ilk petrol çıkarımı için kutlama yapacağız." ifadelerini kullanarak tarihi bir müjdeyi paylaştı. Somali'nin son yıllarda güvenlikten ekonomiye birçok alanda önemli bir dönüşüm geçirdiğini ve ilerleme kaydettiğini sözlerine ekledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Somalice selamlayarak başladığı konuşmasında, iki ülke arasındaki iş birliğine katkı sunan herkese teşekkür etti. Bayraktar, yürütülen çalışmaların kısa sürede somut sonuçlar vereceğine olan inancını dile getirdi ve enerjide yeni bir dönemin başladığını belirtti. Tören, Türkiye'den gelen heyete onur hediyelerinin takdim edilmesiyle sona erdi. Türkiye ile Somali arasındaki enerji iş birliği kapsamında faaliyet gösterecek olan Çağrı Bey sondaj gemisinin, Somali açıklarında petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına başlaması bekleniyor. İki ülke arasındaki ilişkiler, 2011'den bu yana güvenlik, askeri eğitim, ekonomi ve altyapı gibi geniş bir yelpazede çok boyutlu şekilde gelişmeye devam ediyor. TÜRKSOM Askeri Eğitim Üssü aracılığıyla Somali ordusuna eğitim verilirken, savunma, deniz güvenliği ve kalkınma alanlarındaki projeler ülkenin istikrarına katkı sağlıyor. Somali'nin enerji alanında yakalayacağı başarının bölge ekonomisini nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz? |
|