Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🌾 Tahıl Tohum Sertifikasyonu Artık Dijital Ortamda Yapılacak

📍Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Tahıl Tohumu Sertifikasyonu ve Pazarlaması Yönetmeliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle, tahıl türlerine ait tohumlukların kaliteli ve standartlara uygun üretimi ile pazarlanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş oldu.

Yönetmeliğe göre, tahıl türlerine ait tohumların sertifikasyon sisteminde üretilmesi ve pazarlanması için, bu tohumlukların ait olduğu çeşitlerin kayıt altında olması ve belirlenen standartları karşılaması şartı aranacak. Bu tohumluklar, Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş gerçek veya tüzel kişiler tarafından üretilecek ve piyasaya sunulacak.

Elit ve orijinal sınıftaki tohumlukların üretim ve pazarlaması ise, ıslahçısı, araştırma kuruluşu olan çeşit sahibi veya araştırma kuruluşu olan üretim yetki sahibi tarafından gerçekleştirilecek. Sertifikalandırma amacıyla alınan tohumluk numuneleri, üretildikleri üretim sezonu içinde başvuru kuruluşu tarafından ilgili sertifikasyon kuruluşuna teslim edilecek.

Laboratuvar analizleri sonucunda düzenlenen sertifika veya tohumluk analiz raporları, düzenlenme tarihinden itibaren bir yıl süreyle geçerli olacak. Yönetmelikle getirilen en önemli yeniliklerden biri ise, tohumluk sertifikasyon sürecindeki tüm iş ve işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirilecek olması.

Bu dijital dönüşümü sağlamak üzere, Bakanlık tarafından Tohumluk Yönetim Sistemi (TYS) oluşturulacak. Sistem, tohumlukların tescil ve sertifikasyonu ile tohumculuk işlemlerinin yürütülmesi için merkezi bir platform görevi görecek. Ekilen tohumluğa ait menşei sertifikaları, sertifikayı düzenleyen kuruluş tarafından doğrudan TYS'ye tanıtılacak.

Tohum ithal ise, ithalat ön iznini veren kuruluş tarafından TYS'ye tanıtılacak ve sertifikanın aslı başvuru sahibine iade edilecek. TYS tam olarak oluşturulup devreye alınıncaya kadar ise, yönetmelik kapsamındaki sertifikasyon ve pazarlama süreçlerine ait işlemler, mevcut Tohumluk Veri Yönetim Sistemi (TVYS) üzerinden tamamlanacak.

Bu yeni dijital sistemin tarım sektöründeki şeffaflık ve verimliliğe katkısı sizce ne olacak?
konya-ovasi-tohum-aa-1806679.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri