Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

📍Tarım ve Orman Bakanlığı, tekstil sanayisinde yüksek kaliteli ürünlerde kullanılan Ankara keçisinin sayısını artırmak için destek projeleri y...

Bu projelerden birine, tekstil ve ev dekorasyonu sektöründeki işini bırakarak 2020 yılında başvuran Nazlı Uyar, önemli bir başarı hikayesine imza attı. Uyar, Çubuk ilçesinde kurduğu çiftliğinde 6 yıl gibi bir sürede, 300 hayvanla başladığı işinde 1300 Ankara keçisine ulaşmayı başardı. İşletmesini büyüten Uyar, bu süreçte 3 kişiye istihdam sağladı.

Nazlı Uyar, projeye eşinin teşvikiyle başladığını ve zamanla keçilerle arasında güçlü bir bağ oluştuğunu ifade etti. Uyar, “Eşim Ankara Keçisi Halk Elinde Islah Projesi’nin sorumlusu. Zamanla bu işi yapabileceğimi fark ettim. Çevremde ‘yapamazsın, ahıra giremezsin’ diyenler oldu; ama ben dinlemedim. Severek başladım ve bugün geldiğim noktada çok mutluyum” dedi.

Günlük hayatının büyük bölümünü keçilerle geçirdiğini belirten Uyar, üretimin her aşamasında bizzat yer aldığını vurguladı. Özellikle doğum dönemlerinin en yoğun zamanlar olduğunu söyleyen Uyar, “Sabah çok erken kalkıyorum. Emzirme, aşı ve bakımlarla tek tek ilgileniyorum. Doğum zamanlarında neredeyse çiftlikte yaşıyorum. Doğum yapamayan keçilere yardım ediyorum, sütü olmayanların yavrularını besliyorum” diye konuştu.

Kadınların bu sektörde daha aktif olması gerektiğini savunan Nazlı Uyar, “Kadınlar ‘erkek işi’ deyip geri durmasın. Gerçekten çok keyifli bir iş. Sevdikten sonra her şey çok güzel oluyor. Daha da büyümek istiyorum. Bu iş geliştikçe daha fazla insanın geçim kaynağı olabilir” ifadelerini kullandı.

Ankara Keçisi Halk Elinde Islah Projesi sorumlusu Ziraat Mühendisi Bülent Uyar ise, Ankara keçisinin tarihsel önemine dikkat çekti. Keçinin Selçuklular döneminde Anadolu’ya geldiğini belirten Uyar, “1970’li yıllarda Ankara ve çevresinde yaklaşık 6 milyon Ankara keçisi vardı. Bugün bu sayı 120-130 bin civarına düştü. Bizim bu işe başlama amacımız sadece kazanç değil, bu ata mirasını yaşatmaktı” dedi.

Islah çalışmaları hakkında da bilgi veren Bülent Uyar, kaliteyi artırmaya yönelik sistemli bir çalışma yürüttüklerini açıkladı. Uyar, “Oğlaklar doğar doğmaz tartılıyor, küpeleniyor. Tiftikleri ölçülüyor, numuneler alınıyor. Ana-baba kayıtlarına göre damızlık seçimleri yapıyoruz. Yaklaşık üçte birini damızlık olarak ayırıp kalanını satışa sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Devlet desteklerinin sektör için önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu vurgulayan Uyar, “Keçilerimizin tüylerinden sof kumaş elde ediyoruz. Osmanlı zamanında saray kültüründe çok kullanılan bir kumaştı. Sayın Emin Erdoğan'la birkaç kere defilelerinde de bu kumaşı kullandık. Tekstil sektöründe kıymetli bir ham madde. Bakanlığımız Ankara keçisi için pozitif bir ayrımcılık gösteriyor” dedi.

Sizce geleneksel üretim miraslarımızı ve yerli hayvan ırklarımızı korumak için benzer destek projeleri yaygınlaştırılmalı mı?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri