Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🚨 Trump'tan İran Açıklamaları ve NATO'ya Tepki: "Asker Göndermiyorum"

📍ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da Japonya Başbakanı Takaiçi Sanae ile görüşmesi sırasında basına yaptığı açıklamalarda İran gündemini değerlendirdi. Trump, Amerikan askerlerinin İran'a konuşlandırılması konusunda net ifadeler kullandı.

Trump, "Herhangi bir ABD askerlerini göndermiyorum, göndersem size söylemezdim ama göndermiyorum." şeklinde konuştu. İsrail'in İran'a ait petrol tesislerini hedef alma ihtimali sorulduğunda ise bu konuyu İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştüğünü belirtti.

ABD Başkanı, "Ona bunu yapma dedim. O da yapmayacak. Biz bağımsız ülkeleriz, çok iyi anlaşıyoruz, koordineli çalışıyoruz, ama bazen o bir şey yapıyor ve ben bundan hoşlanmıyorsam, artık bunu yapmıyoruz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Trump, Hürmüz Boğazı'nın açılması konusunda destek olmayacaklarını açıklayan NATO ülkelerine tepkisini yineledi. Bu konuda hayal kırıklığı yaşadığını vurgulayan Trump, NATO'nun aksine Japonya'nın kendilerine yardımcı olacağını düşündüğünü kaydetti.

Trump, "NATO’ya gelince, Hürmüz Boğazı’nı savunmamıza yardım etmek istemiyorlar, oysa buna en çok ihtiyaç duyanlar onlar." değerlendirmesini yaptı. İran'a ait Hark Adası'nı isteseler kısa sürede ele geçirebileceklerini savundu ancak altyapıya zarar vermek istemedikleri için adaya dokunmadıklarını söyledi.

ABD Başkanı, İran'ın nükleer silah edinmeye çok yaklaştığı yönündeki iddiasını tekrarladı. "Bu geçici askeri müdahaleyi yapmak zorundaydık. İran tüm Orta Doğu için bir tehditti ve bunu herkes biliyordu." diyen Trump, müdahale kararının hoşuna gitmediğini ancak gerekli olduğunu belirtti.

Trump, "İsterseniz bu işi iki saniyede bitirebilirsiniz. Ama biz çok sağduyulu davranıyoruz." yorumunu yaptı. Bir muhabirin, Pentagon'un 200 milyar dolar ilave bütçe talebini sorması üzerine ise bu bütçenin sadece İran'la ilgili olmadığını açıkladı.

ABD ordusunun "çalkantılı" bir dünyada güçlü olması gerektiğini vurgulayan Trump, "Bunu, İran'la ilgili konuştuğumuz durumların ötesinde birçok nedenden dolayı istiyoruz." dedi.

Japonya Başbakanı Takaiçi ise yaptığı konuşmada, Japonya olarak ABD'nin İran'a yönelik saldırılarına destek verdiklerini ifade etti. Takaiçi, "İran’ın nükleer silah edinmesine asla izin verilmemeli." şeklinde görüş belirtti.

İran’ın Körfez ülkelerine düzenlediği misilleme saldırılarını ve Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidini kınadıklarını aktaran Takaiçi, ciddi bir güvenlik krizi ile karşı karşıya olunduğunu ve küresel ekonominin darbe almak üzere olduğunu söyledi.

Takaiçi, "Ancak bu durumda bile, dünyada barışı sağlayabilecek tek kişinin Başkan Trump olduğuna inanıyorum. Bunu başarmak için uluslararası toplumdaki ortaklarımıza ulaşmaya hazırım." ifadelerini kullandı.

Görüşme sırasında bir Japon muhabirin, İran saldırıları konusunda müttefiklere neden haber verilmediği sorusuna Trump, esprili bir şekilde yanıt verdi. Trump, "Bunun sürpriz olmasını istedik, sürpriz konusunda Japonya'dan daha çok bilen kim var? Siz neden Pearl Harbor hakkında bir şey demediniz?" dedi.

Trump'ın bu Pearl Harbor esprisi üzerine ABD heyetinde bulunanlar gülerken, Japon heyetinin şaşkınlığı kameralara yansıdı.

Sizce Trump'ın müttefiklerine yönelik bu sert ve esprili üslubu uluslararası diplomaside etkili bir yöntem mi?

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri