Trump, İran tarafından yapıldığı iddia edilen saldırılara ilişkin, “Dünyanın en büyük gemilerinden biri olan USS Abraham Lincoln’e saldırdıklarını iddia ettiler. Hatta geminin yandığına dair görüntüler bile paylaştılar.” dedi. İran’ın bu iddialarını kesin bir dille yalanlayan Başkan, “O gemiye asla saldırılmadı, gemi hiçbir şekilde yanmadı.” ifadesini kullandı. Trump, paylaşılan görüntülerin ise gerçek olmadığını savundu. Ayrıca, ABD’ye ait 5 yakıt ikmal uçağının vurulduğu haberlerini de tekzip eden Trump, bu uçaklardan 4’ünün hiç hasar almadığını, sadece birinde hafif bir hasar oluştuğunu açıkladı. İran medyası, geçtiğimiz cumartesi günü yayınladığı haberlerde, USS Abraham Lincoln (CVN-72) uçak gemisinin İran silahlı kuvvetleri tarafından “etkisiz hale getirildiğini” öne sürmüştü. Trump konuşmasında, İran rejiminin, ülke yönetimini protesto için sokaklara çıkan en az 32 bin göstericiyi öldürdüğünü iddia etti. “Biz bu sayının gerçekte çok daha yüksek olduğunu düşünüyoruz.” diye ekledi. ABD Başkanı, İran’da 250 bin kişinin katıldığı iddia edilen rejim destekçisi gösterilere ait videoların ise yapay zeka teknolojisi ile üretildiğini ileri sürdü. Saldırıların ne zaman sona ereceğine dair inisiyatifin ABD tarafında olduğunu vurgulayan Trump, İran tarafının bir anlaşma yapmayı “canıgönülden” istediğini, ancak kendisinin henüz bu konuda kararsız olduğunu dile getirdi. Trump, “Savaşın sonuna yaklaşmışken, düşman tarafın askeri gücü büyük ölçüde zayıflatılmışken diğer ülkelerin devreye girmesinin yerinde bir adım olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu. Bir gazetecinin, İran’da bir ilkokula yapılan ve çoğu çocuk 185 kişinin öldüğü saldırının ABD tarafından düzenlenip düzenlenmediği sorusuna ise Trump, “Bilmiyorum, onun soruşturması devam ediyor.” yanıtını verdi. Başkan Trump, Küba konusunun da gündeminde olduğunu, ancak önceliğin İran meselesinin neticeye kavuşturulması olduğunu belirtti. “Küba iflas etmiş bir devlettir ve bizimle bir anlaşma yapmak istiyor; sanırım çok yakında ya bir anlaşmaya varacağız ya da yapılması gereken her neyse, onu yapacağız.” diyen Trump, ABD’de yaşayan Küba kökenli seçmenlerini de hatırlattı. Trump, bu nedenle Küba ile görüşmelerin sürdüğünü, ancak “önce İran meselesini halledeceklerini” sözlerine ekleyerek açıklamalarını sonlandırdı. Sizce İran ile ABD arasındaki bu gerilim diplomasi yoluyla çözülebilir mi? |
|