Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🛰️ Türk Devletleri Ortak Uydu Projesi Fırlatmaya Hazırlanıyor

📍Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Uzay Ajansları Başkanları 5. Toplantısı, 30 Mart 2026 tarihinde Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te gerçekleştirildi. Üye ve gözlemci devletlerin üst düzey temsilcilerinin katıldığı oturumlarda, uzay teknolojileri alanındaki iş birliğinin derinleştirilmesi ve ortak projelerin hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.

Toplantının öncelikli gündem maddesi olan 12U TDT-SAT Küp Uydu Projesi’nde üretim sürecinin son aşamasına gelindiği teyit edildi. Heyetler, uydunun fırlatma takvimi ile ilgili teknik ve operasyonel detayları kapsamlı bir şekilde görüştü. Projenin tamamlanması, Türk dünyasının ortak teknik kapasitesinin ve teknolojik vizyonunun somut bir göstergesi olarak değerlendirildi.

Uzay sanayii, altyapı ve yeni nesil teknolojiler konusunda hazırlanan iş birliği anlaşması taslağı da müzakere edildi. "TDT Kapsamında Uzay Sanayii İş Birliği Kapasitesinin Geliştirilmesi" başlıklı metnin nihai hale getirilmesi için yürütülen teknik görüşmelerde, sanayi altyapılarının ortak kullanımı konusunda mutabakat sağlanmaya çalışıldı.

Toplantıda, uzay alanında uzmanlaşmış insan kaynağının yetiştirilmesi süreci de ele alındı. Bu kapsamda, eğitim ve bilgi paylaşımına yönelik adımların önemi vurgulandı.

TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, uzay çalışmalarının Türk dünyası entegrasyonunda oynadığı kritik role dikkat çekti. Ömüraliyev, ortak vizyonun yenilik odaklı kalkınmayı destekleyeceğini ifade etti. Toplantı, üye devletlerin uzay alanındaki iş birliğini güçlendirme yönündeki ortak iradesiyle sona erdi.

Sizce Türk dünyasının ortak uzay projeleri, bölgesel teknolojik bağımsızlık için ne kadar önemli bir adım?
turk-devletlerinden-ortak-uydu-projesi-son-asamaya-gelindi-jpqe.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri