İhracatta en büyük payı Rusya aldı. Bu ülkeye yapılan somon satışı 68 milyon doları aşarken, Belarus 8,4 milyon dolar, Vietnam ise 6,6 milyon dolarlık alımla öne çıkan diğer pazarlar oldu. Söz konusu üç ülke, toplam ihracatın önemli bölümünü oluşturdu.
DKİB Su Ürünleri Sektör Komitesi Başkanı İsmail Kobya, sektörün yılın ilk çeyreğinde başarılı bir grafik çizdiğini belirtti. Kobya, Türk somonunun kalite ve rekabet gücü sayesinde uluslararası pazarlarda güçlü bir konum elde ettiğini vurguladı.
Kobya, mevcut pazarlardaki payın korunmasının yanı sıra yeni pazarlara açılma çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Özellikle Uzak Doğu ve Avrupa bölgelerinde alternatif ihracat fırsatlarına odaklanıldığı belirtildi.
Sektör temsilcileri, üretim kapasitesinin artırılması, lojistik imkanların geliştirilmesi ve tanıtım faaliyetlerinin güçlendirilmesiyle ihracatın yıl boyunca artarak devam etmesini bekliyor. Nihai hedef ise Türk somonunu küresel pazarda daha güçlü bir marka haline getirmek.
Sizce Türk somonunun küresel pazarda daha da büyümesi için en önemli adım ne olmalı?