Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🚀 Türkiye Gelişen Ekonomiler Arasında Yatırımda Liderliğe Oynuyor

📍Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'ye gelen yabancı sermayeli yatırımlar, 2025 yılı ihracatının yaklaşık yüzde 30'unu gerçekleştirdi. Açıklamada, Türkiye'nin son yıllarda izlediği kararlı politikalar sayesinde uluslararası yatırımlar için cazip bir merkez haline geldiği vurgulandı.

Yabancı yatırımların üretim kapasitesi ve ihracat performansını desteklediğine işaret edilirken, Türkiye'nin lojistik altyapısı ve küresel değer zincirlerine entegrasyonu ile stratejik bir üretim merkezi konumunu güçlendirdiği belirtildi. Küresel belirsizlik ortamında dahi Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırımlarda dikkat çekici bir performans sergilediği aktarıldı.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) verilerine atıfta bulunularak, 2025 yılı itibarıyla küresel yatırım akımlarının 1,6 trilyon dolar seviyesine ulaştığı hatırlatıldı. Ancak bu artışın gelişmiş ekonomiler lehine olduğu, gelişmekte olan ekonomilere yönelen yatırımların ise yüzde 2 azaldığı kaydedildi.

Bu zorlu küresel ortamda, Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırım girişlerinde yüzde 29'luk güçlü bir artış kaydettiği ve gelişmekte olan ekonomiler arasında en başarılı ülkelerden biri olarak öne çıktığı vurgulandı. Türkiye'ye yönelen yatırımların son yıllarda istikrarlı bir artış eğilimi içinde olduğunun altı çizildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, 2002 yılında 1,1 milyar dolar seviyesinde olan uluslararası doğrudan yatırım girişinin, 2025 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12,2 artarak 13,1 milyar dolara yükseldiği bildirildi. Bu gelişme, 2025 yılı genelinde aylık ortalama 1,1 milyar dolar değerinde istikrarlı bir yatırım akışına işaret ediyor.

Açıklamada, dijital dönüşüm odaklı ve iklim dostu nitelikli yatırımların üretim kapasitesini artırdığı ve ihracat üzerinde çarpan etkisi oluşturduğu ifade edildi. Yabancı sermayeli firmaların en fazla ihracatı, 46,4 milyar dolar ile Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gerçekleştirdiği aktarıldı.

Bu firmaların en fazla ihracat yaptığı ülkeler sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Fransa olarak sıralandı. Ayrıca, ABD, Almanya ve Hollanda menşeli firmaların en yüksek ihracatı gerçekleştirdiği kaydedildi.

Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki yatırımlarının, 2025 yılında yabancı sermayeli firmaların toplam ihracatının yüzde 51,2'sini ve Türkiye'nin toplam ihracatının ise yüzde 15,5'ini gerçekleştirdiği bildirildi. Bu firmaların ihracatında sanayi üretimine dayalı sektörlerin ağırlık taşıdığı ifade edildi.

Söz konusu firmaların en fazla ihracat gerçekleştirdiği ürün grupları ise sırasıyla "Motorlu kara taşıtları", "Kazanlar, makineler ve mekanik cihazlar" ile "Elektrikli makine ve cihazlar" olarak açıklandı. Bu tablonun, Türkiye'nin küresel zincirler içindeki yüksek katma değerli sanayi üretim kapasitesini ortaya koyduğu değerlendirmesi yapıldı.

Son olarak, Türkiye'nin küresel ölçekte üretim ve ticaretin merkezi olma kararlılığını sürdürdüğü belirtilerek, Ticaret Bakanlığı olarak yatırım ortamını geliştirmeye ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmaya yönelik çalışmaların kararlılıkla devam edeceği mesajı verildi.

Sizce Türkiye'nin yatırım cazibesini daha da artırmak için öncelikli olarak hangi alanlara odaklanılmalı?
turk-bayragi-2145206.jpg

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Geri